2022-09-22
今日路過,沒有人龍排隊,便試吓這間人氣壽司店。餐廳的空間比較狹小,座位也比較逼。午餐有午市套餐,價位由$198-$380,也有三款omakase$380/$480/$680。雲壽司$380帶子切得好厚,帶子味道鮮甜,口感嫩滑。牡丹蝦雖然唔係大大隻,但蝦肉黏滑,十分鮮美。水白炸?聽得不太清楚,但口感爽滑清脆,味道比較淡。依左目壽司味道清淡,肉質比較爽彈,沒有半點油膩感。秋刀魚真係喜出望外,估唔到秋刀魚不但不腥,而且肉質十分柔軟,魚脂豐盈甘香,好吃。鮫子魚?同樣地聽不清楚壽司的名子,這白身魚的表皮剛剛燒過,有火炙香氣,是清爽的白身魚風味。金目鯛魚肉軟滑細緻,魚味唔太濃,但味道是ok的北海道海膽真係正!海膽色澤鮮明,口感好creamy, 極為鮮甜,海膽味又濃,味道在口中猶久不散,正!大拖羅十分肥美,帶一點口感又無筋,雖然不是入口即溶,但魚脂豐腴又不膩口,魚味濃厚,正!吞拿魚面肉經火炙,魚肉充滿彈性,肉質爽口,魚味濃郁。吞拿魚手卷的紫菜香脆,啖啖吃到香滑的吞拿魚肉,不錯吧。雖然今日上壽司比較急促,感覺有點趕,但這一天的omakase 的性價比不錯。
今日路過,沒有人龍排隊,便試吓這間人氣壽司店。
雲壽司$380
帶子切得好厚, 帶子味道鮮甜,口感嫩滑。
牡丹蝦雖然唔係大大隻, 但蝦肉黏滑,十分鮮美。
水白炸?聽得不太清楚, 但口感爽滑清脆,味道比較淡。
依左目壽司味道清淡, 肉質比較爽彈,沒有半點油膩感。
秋刀魚真係喜出望外, 估唔到秋刀魚不但不腥,而且肉質十分柔軟,魚脂豐盈甘香,好吃。
鮫子魚? 同樣地聽不清楚 壽司的名子,這白身魚的表皮剛剛燒過,有火炙香氣,是清爽的白身魚風味。
金目鯛魚肉軟滑細緻, 魚味唔太濃,但味道是ok的
北海道海膽真係正! 海膽色澤鮮明,口感好creamy, 極為鮮甜,海膽味又濃,味道在口中猶久不散,正!
大拖羅十分肥美, 帶一點口感又無筋,雖然不是入口即溶,但魚脂豐腴又不膩口,魚味濃厚,正!
吞拿魚面肉經火炙, 魚肉充滿彈性,肉質爽口,魚味濃郁。
吞拿魚手卷的紫菜香脆, 啖啖吃到香滑的吞拿魚肉,不錯吧。