2024-11-08
今次試咗呢個5週年2位套餐,$538 嘅價錢真係幾抵食,菜式選擇多而且有特色。首先前菜四拼包括咗山楂汁淮山、蒜泥白肉、黃金皮蛋同乾隆白菜。山楂汁淮山口感爽脆,山楂汁嘅酸甜味幾開胃;蒜泥白肉蒜香濃郁,有少少辣勁;至於乾隆白菜,口感清爽,調味淡雅,幾解膩。羲和馳名烤鴨(半套)真係呢個套餐嘅重點,烤鴨皮脆肉嫩,皮同肉分開得好清晰,鴨皮帶有少少焦香,咬落去好香脆,配埋傳統嘅薄餅、青瓜絲同甜麵醬,每一啖都可以感受到烤鴨嘅香氣同調味嘅濃郁,半隻鴨嘅份量啱啱好。🦆特色宮爆雞丁味道夠出色,雞肉嫩滑,外面包住一層薄薄嘅芡汁,帶有微辣嘅滋味,加上花生嘅香脆口感,每一啖都可以感受到唔同嘅層次。🌶️黑松露蠔仔煎蛋亦係一道幾特別嘅菜式,蠔仔鮮甜,煎蛋煎得啱啱好,外層有啲焦脆,內層保持滑嫩,黑松露嘅香味為整道菜提升咗高級感。🍳至於籠仔荷香蒸菜,呢道菜用咗荷葉包住,蒸煮嘅過程中荷葉嘅香味滲入菜裏面,令到整體味道更加豐富。🌿瑤柱蛋白炒飯,瑤柱嘅鮮味同蛋白嘅柔滑形成對比,飯粒分明,炒得唔會太油。甜品方面有薑汁紅棗小桃膠同楊枝甘露。薑汁紅棗小桃膠有啲暖胃嘅感覺,薑汁嘅微辣同紅棗嘅甜香結合得啱啱好,小桃膠帶嚟咗少少軟糯嘅口感
甜品方面有薑汁紅棗小桃膠同楊枝甘露。薑汁紅棗小桃膠有啲暖胃嘅感覺,薑汁嘅微辣同紅棗嘅甜香結合得啱啱好,小桃膠帶嚟咗少少軟糯嘅口感;楊枝甘露清甜解膩,芒果味濃郁,西柚同椰汁嘅味道亦非常平衡。