2016-08-25
竹園海鮮酒家,老字號有50年了,一味芝士龍蝦威震香江,遠近馳名。竹園可謂陪著我成長。小時候去竹園最開心(真的是「小時候」王書麒,路家敏年代),食物好唔好食就唔知,淨係汽水就飲到飽。想當年, 在酒樓叫汽水飲是非常奢侈的事,老豆老母實唔畀, 唯有在竹園,汽水是任飲, 玩Free Flow, 小朋友想唔發癲都幾難。出來做事,有幸遇著位好老闆,特別為我們高層員工,設置私人廚房,貴賓宴會廳, 邀請竹園人稱二哥,三哥來主理, 無論是珍饈百味式宴客, 抑或是家常便飯式食餐晏,都是水準之作。菜式創作講求用料靚,玩配搭,講廚藝,不是盲目式追求鮑參翅肚,日子有功,嘴仔都練到刁咗,眨眼間,十幾年前的事了。今日到上環竹園,再遇三哥,難得。 三哥御駕親征,貴為潮州普寧人,示範如何做正宗潮州蠔仔烙,食到舐舐脷。「呀輕,賀jet!」(呀兄,好吃)我都忍唔住,「格己冷」一番。睇得出三哥對潮州菜好有要求,好想做到正宗潮州風味。另外嗰碟胡椒豬肚莧菜就靚到暈,豬肚料靚新鮮,胡椒味夠,不辛辣啱啱好,莧菜夠嫩,好味。嚟到竹園點都要食下海鮮, 奄仔蟹當造, 爆哂啲蟹膏咁滯,直逼黃油蟹, 好食抵食。 中秋節前食奄仔蟹最當造,勿失良
嚟到竹園點都要食下海鮮, 奄仔蟹當造, 爆哂啲蟹膏咁滯,直逼黃油蟹, 好食抵食。 中秋節前食奄仔蟹最當造,勿失良機。海中蝦好大隻,蝦肉夠彈,大隻到仲有蝦膏添,豉油皇煎,味道一流。
再來一碟大腸釀蝦膠,又估唔到咁好食, 煙靭軟滑並重,好好口感。 點知三哥過來,望一望碟餸 ,眉頭一皺,咩事呢?
「可以畀我試一試啲蒜粒嗎?」 三哥隨即挾一些蒜粒放入口試試,然後話:「唔合格,唔好意思!」
只不過是鋪在大腸釀蝦膠上面啲蒜粒啫, 使唔使咁認真? 我也挾一口試試,都幾脆香,問題係邊呢?
三哥解釋: 「將蒜粒幾啖之後,睇睇有冇黐牙,有就不合格。 若廚師再炒多幾吓,蒜粒就再乾身啲,食落口吞埋都冇黐牙。 但係呢幾下就考起廚師,一旦炒多咗,蒜粒過火就會變苦。」
我諗起周星馳( 喜劇之王):「呢啲咪就係專業,臨時演員都係演員」。 三哥呢啲咪就係專業,在他眼中,配菜都係菜,蒜粒都要做到最好,不可馬虎。
In my opinion, 中國菜點解贏其他菜, 就係一個「炒」字,一隻生鐵鑊,一個鑊鏟,仲有最難搞嘅火,都不知考起幾多廚師。
我又諗起周星馳(食神):「 他高傲,但宅心仁厚。他低調,但受萬人景仰。他可以將神賜給人類嘅火運用得出神入化,可以煮出堪稱火之藝術嘅超級菜式!他究竟是神仙嘅化身,定係地獄嚟嘅使者呢?冇人知道,但可以肯定嘅係,每個人都畀佢一個稱號…… 食神!」 哈哈!
眼前的三哥,仍然非常有魄力, 完全壓得住場。 一邊招呼客人,一邊監察出品,一邊Fing住杯紅酒,談笑風生。做咗幾十年飲食, 你估流㗎!😉