2024-09-11
每次朋友想食omakase,我都會推薦鮨燐!幾年來食過鮨燐幾次,都覺得水準好穩定,最近知道餐廳做緊6折週年祭(週三至週六,去到9月底),晚市14貫壽司套餐有6折優惠(原價$1380,優惠價$828,另收加一服務費),立即同老公book枱再來!餐廳本身都好旺場,有週年祭優惠就更加難book了!我哋早咗差不多2星期訂檯!呢晚平日都座無虛席,但食材毫無將貨就價,水準依然高質,呢個價錢性價比勁高!先付松葉蟹豆腐、芥末粒貝、南瓜甘露煮14貫季節限定寿司長崎伊佐木伊佐木肉質柔軟,越嚼越食到伊佐木魚嘅肥美甘香鹿兒島深海池魚深海池魚魚油甘香,略帶嚼勁。九州車海老車海老新鮮彈牙,刨上柚子皮增添清新嘅感覺。北海道帆立貝好厚身,食起嚟口感飽滿,味道超鮮甜!細池魚魚味濃郁,佐以薑蓉及蔥花,味道更有層次!北寄貝口感爽脆,配搭清新嘅柚子皮,大大提升鮮味!秋刀魚秋天當造嘅秋刀魚!秋刀魚魚味突出,油脂豐潤,佐以薑蔥,令人回味!中拖羅魚味及油香兼備,正!銀鱈魚火炙後迫出油香,佐以柚子及胡椒,平衡銀鱈魚嘅油脂。根室紫海膽海膽色澤金黃漂亮,鮮甜唔腥。大拖羅大拖羅會有少少筋,咀嚼起來會更有魚味。大拖羅油脂豐腴,入口即溶!黑鯥
先付
松葉蟹豆腐、芥末粒貝、南瓜甘露煮
14貫季節限定寿司
長崎伊佐木
伊佐木肉質柔軟,越嚼越食到伊佐木魚嘅肥美甘香
鹿兒島深海池魚
深海池魚魚油甘香,略帶嚼勁。
九州車海老
車海老新鮮彈牙,刨上柚子皮增添清新嘅感覺。
北海道帆立貝
好厚身,食起嚟口感飽滿,味道超鮮甜!
細池魚
魚味濃郁,佐以薑蓉及蔥花,味道更有層次!
北寄貝
口感爽脆,配搭清新嘅柚子皮,大大提升鮮味!
秋刀魚
中拖羅
魚味及油香兼備,正!
銀鱈魚
火炙後迫出油香,佐以柚子及胡椒,平衡銀鱈魚嘅油脂。
根室紫海膽
海膽色澤金黃漂亮,鮮甜唔腥。
大拖羅
黑鯥
黑鯥為白身魚,油香豐潤,輕輕火炙再塗上醬油,簡單美味。
醬油漬赤身
油潤軟滑,魚味濃郁
火炙左口魚邊
左口魚邊非常肥美,入口即化,配搭辣蘿蔔及蔥花,味道更加豐富。
麵豉湯
黑豆抹茶奶凍
呢個黑豆抹茶奶凍,都可以算係半個招牌菜!奶凍口感香滑,奶味香濃,面頭嘅抹茶醬濃郁回甘,兩者互相中和