2016-05-26
哈哈,適逢有親友生日,我地全家海鮮吃貨當然要出動去鯉魚門刷餐勁架啦!是晚菜色非常豐富,$700/位全包!象拔蚌刺身刺身當然係上先啦~呢碟象拔蚌刺身好新鮮,塊塊都透透地一睇就知好新鮮,彈牙爽口鮮甜,仲有微微嘅海水味,切得厚薄適中,片片都好平均,下面有鋪左冰塊再加保鮮紙確保刺身片夠凍夠鮮又衛生點埋豉油同芥末醬食令到我舌頭不自覺有沾沾自喜嘅感覺中間嘅內臟部分都好味!避風塘瀨尿蝦炸蒜係精華呀!呢道菜一上就芬芳撲鼻⋯⋯避風塘風味做得好出色,啜個殻啲味嘅同時咬入面啲蝦肉,肉質爽口嘅亦都食到甜味,好正食呢味菜好靠老師傅嘅功力調味再乾炸至於瀨尿蝦嘅大小就不太一致,亦都有啲肥美啲有啲瘦啲,可謂係美中不足之處同埋唔係隻隻都有膏,真係好講彩數豉椒炒蟶子皇呢碟當然係必點菜醬汁濃郁當然好惹味啦,略嫌鹹左少少有點兒蓋過左蟶子嘅鮮甜味睇黎師傅重手左墨魚刺身呢個係一魚兩味嘅其中一個菜色,另一味就係椒鹽鮮魷講返個刺身先,呢個係全晚比較遜色嘅一道菜,鮮墨魚味夠突出,亦無象拔蚌咁爽口。清蒸石斑呢條魚好肥好多肉,蒸得啱啱好唔會熟過頭拆完肉見到近骨位置仲有少少紅,侍應主動提出在拎入廚房淋熟油,完全唔晒料淋完出來好香我地征服晒成
是晚菜色非常豐富,$700/位全包!
象拔蚌刺身 刺身當然係上先啦~呢碟象拔蚌刺身好新鮮,塊塊都透透地一睇就知好新鮮,彈牙爽口鮮甜,仲有微微嘅海水味,切得厚薄適中,片片都好平均,下面有鋪左冰塊再加保鮮紙確保刺身片夠凍夠鮮又衛生點埋豉油同芥末醬食令到我舌頭不自覺有沾沾自喜嘅感覺中間嘅內臟部分都好味!
避風塘瀨尿蝦 炸蒜係精華呀!呢道菜一上就芬芳撲鼻⋯⋯避風塘風味做得好出色,啜個殻啲味嘅同時咬入面啲蝦肉,肉質爽口嘅亦都食到甜味,好正食呢味菜好靠老師傅嘅功力調味再乾炸至於瀨尿蝦嘅大小就不太一致,亦都有啲肥美啲有啲瘦啲,可謂係美中不足之處同埋唔係隻隻都有膏,真係好講彩數
豉椒炒蟶子皇 呢碟當然係必點菜醬汁濃郁當然好惹味啦,略嫌鹹左少少有點兒蓋過左蟶子嘅鮮甜味睇黎師傅重手左
墨魚刺身 呢個係一魚兩味嘅其中一個菜色,另一味就係椒鹽鮮魷講返個 刺身先,呢個係全晚比較遜色嘅一道菜,鮮墨魚味夠突出,亦無象拔蚌咁爽口。
清蒸石斑 呢條魚好肥好多肉,蒸得啱啱好唔會熟過頭拆完肉見到近骨位置仲有少少紅, 侍應主動提出在拎入廚房淋熟油,完全唔晒料淋完出來好香我地征服晒成條魚服務態度可嘉
花蟹蒸水蛋 花蟹好新鮮蟹膏鹹香混合些少海水味!水蛋吸收晒花蟹嘅精華,而且蒸得好滑調味適中,正
龍蝦伊面 登登登登!龍蝦啲肉超級肥美舊舊都圓古轆,搞落去好彈牙龍蝦啖啖肉好鮮嫩個伊面就中規中矩但因為索晒龍蝦啲肉汁,都食到小妹lam lam脷
蟹粥
蟹粥非常足料仲有大地魚煲咗出嚟真係好甜好綿不過實在太飽小妹食咗幾啖就無食
魚湯
另外仲每人有一碗魚湯,味道普通唔夠甜~
木瓜芒果 呢度嘅 甜品環節係木瓜加芒果呢度嘅木瓜好唔同架特別甜食完就大團圓結局好滿足呢