2022-11-10 1302 瀏覽
📍錦錦係一間二十多年嘅老鋪,當年香港經濟起飛,好多日本人黎香港,住喺黃埔一帶,所以當年尖沙咀有好多日本餐廳,香港經濟時高時低,錦咁多年黎依然屹立不倒一定有佢嘅原因!聽說老闆係沖繩人,難怪每次幫襯店內八成都係日本人,感覺置身於日本🇯🇵呢part環境分已經有分加🤪(香港人同日本人嘅比例係2:8)〰️鳥コース saecal chicken Couse $470(前菜、12樣串燒、沙律、飯、湯、漬物)每次嚟我都係嗌呢個set,(呢個set係冇牛)全雞宴,再加啲蔬菜咁🥬⚪️雞肉蔥:表面有浸燒汁,肉質嫩滑唔柴⚪️雞軟骨:正常水準⚪️紫蘇葉雞肉卷 :我唔食紫蘇葉講唔到啲咩,      但係食到最後隔籬枱啲日本人一行5人都encore呢串雞,應該好好味!⚪️雞腎:正常水準⚪️雞尾:一開頭知係patpat位諗住唔食,食完好幸慶自己最後有食到(可能係雞肉最好食嘅部份😂)⚪️免治雞肉腸:我諗係我喺香港食過咁多日本餐廳入面最好食嘅免治雞肉腸🥹雞軟骨同肉嘅比例剛剛好,雞軟骨嘅大細亦剛剛好,咬落唔會好突兀。味道無法用文字形容,大家去試完就明😂我當日食左三串,好食到停唔到🥹⚪️大蔥、西椒、洋蔥、冬菇同青椒仔均正常偏高水平⚪️鰻魚可以
📍錦

錦係一間二十多年嘅老鋪,當年香港經濟起飛,
好多日本人黎香港,住喺黃埔一帶,
所以當年尖沙咀有好多日本餐廳,香港經濟時高時低,
錦咁多年黎依然屹立不倒一定有佢嘅原因!

聽說老闆係沖繩人,難怪每次幫襯店內八成都係日本人,
感覺置身於日本🇯🇵呢part環境分已經有分加🤪
(香港人同日本人嘅比例係2:8)

(前菜、12樣串燒、沙律、飯、湯、漬物)

每次嚟我都係嗌呢個set,(呢個set係冇牛)
全雞宴,再加啲蔬菜咁🥬
⚪️雞肉蔥:表面有浸燒汁,肉質嫩滑唔柴
⚪️雞軟骨:正常水準
⚪️紫蘇葉雞肉卷 :我唔食紫蘇葉講唔到啲咩,
⚪️雞腎:正常水準
⚪️免治雞肉腸:我諗係我喺香港食過咁多日本
餐廳入面最好食嘅免治雞肉腸🥹
味道無法用文字形容,大家去試完就明😂
我當日食左三串,好食到停唔到🥹
⚪️大蔥、西椒、洋蔥、冬菇同青椒仔均正常偏高水平
⚪️鰻魚可以特別講下,上菜時睇得出剛剛燒起,鰻魚身仲有啲細嘅泡泡,
      由於唔係平時啲急凍鰻魚,味道方面同平時食到嘅鰻魚極之唔同,
      作為一個唔食鰻魚嘅人當日我清晒兩大舊鰻魚🤣

必追加:
🦪生蠔次次黎食到好新鮮,一定配上酸汁食!
🍛咖哩烏冬:必嗌!!!咖哩汁非常濃郁,感覺加多兩碗水再煮都冇問題😂
上次食見到啲日本人食前會加少少七味粉,我跟住試,又真係幾惹味!
2022-10-28