餐廳: 南海一號
資訊:

2020-05-25 10514 瀏覽
紅雨黃雨💦💦💦交錯下。。約了朋友試試點心放題。。幸好預早出門否則就好狼狽🤦🏻‍♀️差不多11:30服務員為我們安排了窗邊的位置。。。但可惜今日天氣欠佳只能看滿天的雨景☔️。。唔通連個天都唔鍾意我😆。。話說今天只是星期一Monday 估唔到九成滿座。。。香港其實都幾多得閒嘅人(包括我🤣🤣🤣)侍應為我們開茶。。。但比較失望他們說只有普利或者南海茶。。。坦白說茶就十分失色。。算吧🤷🏻‍♀️我們重點來吃點心放題唯有落眼在點心紙上。。第一輪當然唔執輸蝦餃🦐燒賣。菜苗餃鱈魚酥🐟。馬拉糕鳳爪小籠包樣樣多點少少來一試原來發覺蘿蔔糕足料好味金蒜蟹肉🦀菜苗餃我覺得比蝦餃🦐還吸引第二輪當然要點小菜一試。。蟹肉冬茸羹。。淡淡冬瓜蓉味更加入蛋白很香滑😋。。另外一樣值得推介就係辣子雞球。。可能很久沒有上深圳這味辣子雞球🐔實在吸引。。麻麻香香。。其他我們還叫了四季豆滑蛋蝦仁京蔥炒牛肉和咕嚕肉。。有兩樣實在需要返兜再叫。。。就是辣子雞球🐔和鮮果咕嚕肉。。當然點心亦都需要再翻兜啦。。我們再吃小籠包。鱈魚酥🐟。蘿蔔糕。。跟手再點香芒果凍和凍南瓜西米露。。。凍南瓜西米露一定要添食。。。最後一輪當然係星洲炒米粉。干炒肉片河粉和乾燒

原來發覺蘿蔔糕足料好味
金蒜蟹肉🦀菜苗餃我覺得比蝦餃🦐還吸引

最後一輪當然係星洲炒米粉。干炒肉片河粉和乾燒伊麵每一樣都叫一人份量返嚟試吓啦。。。其實90分鐘真係好趕。。。11:30食到1:00其實時間麻麻哋足夠。。。因為中途蒸的點心比較慢。。而且還有點漏單要追。。但服務員哥哥仔💁🏻‍♂️就很友善和禮貌。。如果能主動幫我們密啲換碟。。不用我們自己要求換就更加好。。不過整體都有80分以上

論價錢168加茶位$25再要比多$28指定小食(蝦片)。。然後再加一大概每人差不多$230其實不算貴。。咁舒服環境食物又OK。。大致也滿意了如果能食兩小時就更完美
$28餐前小食蝦片
鮮果咕嚕肉