2019-10-30
旺角內街一帶其實都好多好嘢食,白布街有間打邊爐平日都好多人,好彩我上網book定位啫。呢間為食仔最出名就係食卜卜蜆煲🍲,夜晚9點半後仲無限量加卜卜蜆添😱,唔怪之得咁多人啦😎!入到去全店滿座,我哋被安排坐咗喺2樓,一坐低當然先落個卜卜蜆煲先,原來卜卜蜆都有好多唔同嘅味道,有普通招牌式、18禁🔞、冬陰公🌶、喇沙、咸菜豬肚、藥膳、胡椒雞湯,第一次幫襯,先試下個普通招牌式先啦~卜卜蜆煲好快已經送到啦,嘩!真係好多蜆呀,有蒜、蔥、如果食得辣可以加辣椒🌶,我啲朋友因為唔係好食得辣,所以我哋選擇咗走辣,將啲蒜同蔥撈埋一齊,啲蜆特別香,過咗無耐已經食得,啲蜆都算幾大粒,最重要係無沙,而且好鮮甜🥰👍。食完卜卜蜆之後就正式打邊爐,我哋點咗餐牌上有兩個like嘅至尊牛拼盤,有安格斯、牛肩胛、牛頸脊、吊龍同埋牛柳粒,估唔到份量係咁多,有3層,可以試晒唔同嘅部位,安格斯雪花紋分佈均勻,牛味濃郁;牛肩胛、牛頸脊都比較爽口啲;吊龍平時好少食得到,入口甘香嫩滑;至於牛柳粒油脂就偏重左少少,但牛味一樣濃郁👍。美國黑豚肉,肉質都頗嫩,脂肪比例唔會太多。打邊爐又點可以唔叫響鈴呢,呢度嘅響鈴與別不同,佢哋特別自家製,包咗層紫
入到去全店滿座,我哋被安排坐咗喺2樓,
美國黑豚肉,肉質都頗嫩,脂肪比例唔會太多。
打邊爐又點可以唔叫響鈴呢,呢度嘅響鈴與別不同,佢哋特別自家製,包咗層紫菜喺入面,多一重口感,又香又脆。
女士一場嚟到當然要點啲花膠滋補下呢。
手打四寶丸🍡有牛丸、蝦丸、豬肉丸、墨魚丸,粒粒都爽口彈牙。
手打蟹子墨魚滑新鮮彈牙。
黑松露鮮蝦餃🥟好香松露味,仲有大大隻蝦🦐喺入面,非常爽口👍。
🐟唧唧鯪魚麵🐟,平時唔係好多地方有得食,呢度我一見到就嗌啦,其實我唔係特別鍾意食🙈,而係鍾意玩唧出嚟嗰下感覺😝😝,我覺得好得意!鯪魚肉一啲都唔腥,魚肉軟滑,煮熟之後仲有彈牙感覺,帶有鮮味。
💖打邊爐飲菠蘿沙冰,正呀,超冰涼!大大杯🍍🍹~