2021-03-30
其實你嚟得呢度,都唔係淨係fine dining咁簡單,而係欣賞食物點樣可以千變萬化,用日本的食材以法國烹調的方法演繹,再用視覺藝術來表達,古典嘅環境,優雅嘅音樂, welcome to the world of delicacy ~餐廳嘅menu都係course menu,menu其他部分厚厚的頁數都是drinks,我們點了 6 shades of flavour,當中有啲菜係廚師發板,侍應在發每一度菜之前都會介紹一下菜色,但老實講,食材太多太豐富, 我個金魚腦記不下來, 我只可以簡單用幾句形容感受,食材的新鮮和高質,再用多姿多彩的煮法和不同配料來調味,那種味道不是單單用鹽來調味,是將不同味道的食材放在一起,互相取長補短,恰到好處,真的感受到味道的複雜,口感的多變以下是用我的金魚記憶,寫出我食過什麼Amuse Bouche法式麵包配炸紫菜和炸蓮藕片:侍應有介紹過係什麼類型的麵包,不過忘記了....其中一款應該是酸種麵包,外脆內濕軟的炸番薯蓉配搭應該是味噌迷你蟹肉粟米魚子撻Le Réve Caviar "Secret"上面一半是魚子醬,一半是米通,下面有三文魚他他Rose Wagyu
以下是用我的金魚記憶,寫出我食過什麼
Amuse Bouche
炸番薯蓉配搭應該是味噌
迷你蟹肉粟米魚子撻
Le Réve Caviar "Secret"
上面一半是魚子醬,一半是米通,下面有三文魚他他
Rose Wagyu beef
慢煮日本和牛水菜捲配蘿蔔
Le Caille
呢個超好味,鵪鶉髀配日本味噌醬黑松露配鮑魚汁,鵪鶉肉超級彈牙,好味到震
Morel
用椰菜包魚肉,上面有鮑魚和羊肚菌
Surprise Dish
廚師發板給客人的surprise,我的surprise是太平洋藍蝦配西蘭花濃配basil oil, 再淋上好飲的濃湯(忘記湯用什麼做成)
Kinmedal
煎金目鯛魚
Japanese Waygu
日本a5和牛, 西冷部位, 超腍,超香肉味,超好食
Dessert surprise
又一 廚師發板,白朱古力mousse內有芒果肉配廚師自製的綠茶gelato