2024-07-19
想食中東菜就會諗起佢,食過幾次都保持到質素Passionfruit Yakult Lemonade 🍹 酸酸甜甜好啱夏天飲White wine 🥂Domanie des tourelles,黎巴嫩嘅酒出面比較少見到,酸度較高,同前菜好襯 Lebanese Hummus 🫓最愛嘅中東前菜,鷹嘴豆香濃,除咗豆泥仲有一粒粒嘅鷹嘴豆,有更加多嘅口感,而且仲要少少蒜片,一定要試 Falafel🤎又係好common嘅中東前菜,炸鷹嘴豆餅,我有較多嘅香料味道,然後仲佈滿密密嘅芝麻,超級香口 Roasted Eggplant 🍆 燒過嘅茄子皮更加釋放出茄子嘅香氣,再加埋乳酪醬,味道好開胃Tagine Bamia Bil Lahm 🐑秋葵蕃茄醬燉羊,連我平時唔食嘅人都覺得好食,有兩大件羊架,肉質炆到好腍,唔會蘇有有羊肉嘅甘香,過蕃茄醬配埋飯,簡直係一流 Grilled Beef Skewer 🐮 有兩串牛肉,有燒烤嘅香味,再配合蕃茄洋蔥沙律,有肉有菜,可以平衡下
想食中東菜就會諗起佢,食過幾次都保持到質素
酸酸甜甜好啱夏天飲
White wine 🥂
Lebanese Hummus 🫓
Falafel🤎
Roasted Eggplant 🍆
燒過嘅茄子皮更加釋放出茄子嘅香氣,再加埋乳酪醬,味道好開胃
Tagine Bamia Bil Lahm 🐑
Grilled Beef Skewer 🐮