2025-01-14
A Lux Amuse BoucheParma ham with melon帕爾馬火腿搭配蜜瓜,鹹香同甜美非常配合,擺盤精緻,令人愉悅。Sourdough / Sicilian bread / Herb bread餐前麵包種類多樣,酸麵包、西西里麵包同香草麵包各具風味。Appetizer & SoupBurrata Cheese. Tomato, Fig, Walnut, Vinegar 精緻藝術品般嘅擺盤,材料有水牛芝士,番茄,無花果,胡桃,酸甜適中,帶出豐富嘅口感,分明嘅層次。Lobster Bisque, Lobster Ravioli 龍蝦濃湯濃郁而不油膩,搭配龍蝦餃,令人充分感受到海鮮嘅鮮美。PastaFusilli Lunghi Bucati, Pork Sausage, Asparagus Aglio Olio長螺旋麵,彈牙嘅意大利公仔麵,以豬肉香腸提味,蘆筍嘅搭配帶出清新嘅感覺,意粉微辣,以蒜香橄欖油點綴,增添風味。Spaghetti, 24 Months Parmesan Cheese.Black Truffle另一道意大利麵以24個月巴馬臣芝士加上黑松露作為主角。廚
Amuse Bouche
Parma ham with melon
餐前麵包種類多樣,酸麵包、西西里麵包同香草麵包各具風味。
Appetizer & Soup
Pasta
Black Truffle
另一道意大利麵以24個月巴馬臣芝士加上黑松露作為主角。廚師特別推出巨型巴馬臣芝士輪胎,為我哋燒溶芝士輪胎表面,加入意粉令芝士味完全被意粉吸收,再放上黑松露片,僟睇咗一場表現,帶來豪華嘅享受,黑松露同芝士嘅濃郁香氣令人回味無窮。仲有。
Main
Toothfish, Cuttlefish, Fava Beans ,
Bouillabaisse
深海牙魚,又稱為白鱈魚,由深海四千米下居住,肉厚多汁,入口魚油豐富且魚味濃,搭配墨魚粒,蠶豆及魚湯,呈現出海洋嘅鮮甜。
USDA Ribeye, Vegetables, Shallots jus
美國農場肉眼牛排,medium rare,肉質鮮嫩,加上蔬菜同青蔥醬點綴,令整道菜更加均衡,完美呈現牛排嘅精華。
Dessert
甜品係Tiramisu,基本上獎tiramisu 滑溜嘅忌廉部分組成,加上咖啡粉同不規則朱古力薄片,另一藝術品朱古力。最後加上Cheese Platter 同Petit Four , 包括我最鍾意嘅marcaron。
ALux 環境舒服,食物高質,令人忘記餐廳以外中環商業世界嘅繁忙同壓力。
如果以open rice訂位仲有全單八折優惠,平日Dinner提供無酒精特色飲品,仲可以試吓ALux 嘅極優惠wine pairing 。如果咁啱遇上生日或者周年紀念日,,餐廳仲會安排玫瑰花瓣佈置添!