2024-07-05
開頭都唔知ATAS係咩意思,一見到個招牌就吸引我想試,睇下點樣做到超班既新加坡菜🇸🇬,果然有驚喜🤤 菜式幾特別,有做mix & match 比較有新意,而最出色係個海鮮盛宴🦀🦐🦪,好食惹味令人食到停唔到口🤩 至於裝修就以簡約白色為主,夠光猛,亦配左新加坡🇸🇬綠葉🍃圖案,感覺幾舒服😌(5 😍 係滿分,🤩係半分)海鮮盛宴 - $296 (好味指數:😍😍😍😍😍)之前有喺出面食過shake shake海鮮包,今次見呢到有”海鮮盛宴”就試下,果然有驚喜🤩 連細size都有超多料,好食😋又抵食👍🏻 個汁有啲似娘惹咖喱醬🍛,集甜、辛、辣、香等多種風味於一身,裡面有濃烈咖哩葉🍛🍃既香味、亦有好多香料,包括辣椒🌶️、紅蔥頭🔴🧅、蒜頭🧄、薑黃🫚、小茴香、八角、肉桂、肉豆蔻和香菜籽等茴香、八角、荳蔻等等,感覺鹹香惹味又辣辣地🌶️咁開胃🤤,仲有拆左既蟹粉🦀、蟹膏🦀撈埋喺個汁到更加鮮甜👍🏻 全部料點左呢個醬都好食😋老虎蝦🐯🦐:難得既係虎蝦🦐都幾多,而且超大隻,蝦頭有好多肥美豐腴既膏,肉質爽口彈牙,蝦味🦐濃郁,好食😋~蝦仁🍤:蝦仁🍤都一樣飽滿,口感彈牙又唔會有雪味❄️花甲🦪:乾淨無沙,彈牙亦都唔韌,超級索味🤤青口🦪:飽
(5 😍 係滿分,🤩係半分)
海鮮盛宴 - $296 (好味指數:😍😍😍😍😍)
蝦仁🍤:蝦仁🍤都一樣飽滿,口感彈牙又唔會有雪味❄️
花甲🦪:乾淨無沙,彈牙亦都唔韌,超級索味🤤
青口🦪:飽滿厚肉,鮮甜香口
蘇東 🦑:蘇東其實即係魷魚🦑,切到比較細舊,彈牙唔會韌~
蓮藕:超爽口同埋有啲拉絲,索左汁幾好食😋
粟米🌽:係超甜粟米🌽,味道清新,香甜多汁~
秋葵:切到細細舊咁索晒啲汁,可以闢左本身既草青味🌱,但依然爽口,亦有本身有咬口既籽~
年糕:係偏薄身嗰隻,煙煙韌韌咁,亦都索晒香辣惹味既醬汁精華
魚蛋 & 魚片:質感煙韌彈牙,有既香濃既魚味🐟,味道鮮甜~
洋蔥🧅:味道香甜,亦有提鮮既效果~
三色椒🫑:有煙燻既味道,清新爽口
炸饅頭 🔥🍞:個炸饅頭🔥🍞炸到金黃色,表皮薄而酥脆,唔覺得油膩,裡面軟熟濕潤又香口,點埋個香辣🌶️惹味既醬汁真係一流👍🏻
咖啡骨 ☕️🍖 - $128 (好味指數:😍😍😍😍)
喺呢個咖啡骨☕️🍖下面特登加左句for coffee lovers,所以就即刻叫左黎試下🤩 感覺幾特別~ 個汁有淡淡既咖啡香味☕️,味道回甘~ 而個豬肋骨🍖肥瘦適中,豬味🐷幾濃郁,唔會有太多脂肪,肉質細膩軟腍又啖啖肉咁,燒得🔥啱啱好,食落幾juicy,唔會好乾又帶有啲油香~
美祿爆炸 🍫💥 - $58 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
可可味超級濃郁,亦有朱古力🍫獨有沙沙地既口感,配埋香甜既煉乳,口感更加順滑~ 面頭仲有香脆既可可球🟤,口感更加豐富~ 而且食完辣野🌶️之後飲杯凍冰冰🧊既野飲解辣消暑一流~
斑斕薏米水 🌿💧 - $28 (好味指數:😍😍😍😍)
食完啲濃味野,呢一杯就可以解下膩兼清下味蕾😜 有斑斕🌿所以味道清新同refreshing啲,配埋軟糯又Q彈既薏米都唔錯,又可以祛濕~ 如果味道可以濃啲就更加好~
好味指數:😍😍😍😍🤩
推介指數:😍😍😍😍🤩