2024-08-20 3612 瀏覽
同朋友一齊嚟咗呢間新加坡🇸🇬餐廳諗住簡單快脆食個 dinner 🤣$88「脆香魚皮通菜 配辣椒醬 Crispy Fish Skin with Fried Kang Kong」:本來諗住炒碟青菜食吓,見到仲有「脆香魚皮」,咁豐富啲,咁就點呢個啦🤣,嚟到嘅時候發現原來魚皮同埋蔬菜都係炸過,即係好似日式 tempura 炸蔬菜咁樣,然後再撈咗啲甜酸醬,咁又食得幾開胃🤣,不過同炒青菜係完全冇關係🤣$188「喇沙辣椒老虎蝦 Laksa Chilli Tiger Prawns」:餐牌咁樣形容:《鮮甜的老虎蝦配上細滑的喇沙辣椒醬》🤣;虎蝦幾大隻,喇沙醬汁味道好濃郁🤣$158「海南雞半隻 Hainan Chicken Half」:雞肉白色,連雞皮都白白哋色,記幾得意🤣;雞肉基本肉質幾軟熟🤣$58「美祿爆炸 Milo Explosion」:好多圓圈波波脆卜卜🤣,夠晒甜🤣$28「青檸茶 Teh Limau」:熱辣辣,幫助消化🤣

$28「青檸茶 Teh Limau」:熱辣辣,幫助消化🤣
我哋叫咗海南雞飯喇沙午市套餐。海南雞飯超級咁多骨,唔拆骨都算,但係斬得唔好有超多碎骨,根本唔敢一大啖咁咬落去。自己起晒骨之後其實得返嗰少少肉,幾大碗飯都冇用。之後叻沙都非常普通,配料全部都係平嘢。我哋再嗌咗佢哋招牌咖椰爆漿,幾年前食過明明好好食,而家嚇死人。好多款唔同的醬,冇一款係夾嘅,根本係火星撞地球,甜到喊。我哋食咗一舊就走咗。雖然而家感覺平咗,但係咁難食,以後唔會返嚟。本身有啲期望,但係都係去亞參好過😅
2024-11-02 615 瀏覽
想食小菜OpenRice 見到評分唔錯平時又好少見新加坡菜所以就簡左呢間餐廳我哋2個人食一人叫左一杯美祿爆炸必飲!!試過最好飲的美祿好濃味足料性價比高唔舒服又想飲店員都好好幫手走左冰會因為杯飲品再返黎食叫左鹹蛋黃排骨表面充滿鹹蛋黃醬排骨唔會咸搶左啲蛋黃味鐘意蛋黃味的推薦見到媽蜜雞係新加坡特色菜之前都未食過所以試下佢係甜同咸咸地的炸雞偏向濃味食多2件會覺得咸奶油麥片老虎蝦啲蝦都大隻麥片有淡淡牛油味但食的時候有啲狼狽味道清香可以一試老虎蝦都有4個味道選擇奶油麥片/鹹蛋黃/黑胡椒/喇沙辣椒下次會想試鹹蛋黃味個人偏好鹹蛋黃味簡左一個菜豬油蒜蓉炒秋葵好惹味推介👍🏼全碟食晒總括嚟講值得一試同多人聚餐都好岩份量夠 多人仲可以試多啲菜式
想食小菜

總括嚟講值得一試同多人聚餐都好岩
份量夠 多人仲可以試多啲菜式

• 美祿爆炸
2024-10-26 696 瀏覽
位於銅鑼灣嘅新加坡美味☺️🤍第二次回頭嘅餐廳~~今次試咗佢哋嘅秋季二人套餐((咖喱蟹黃飯, 鹹蛋黃骨, 麥皮蝦, 沙嗲串,馬拉盞通菜另外再加兩杯嘢飲))呢個二人餐性價比好高,好多嘢食🤣🤣超鍾意佢哋嘅金沙鹹蛋,上次試過配蝦今次配骨,兩個都好好食。馬拉盞通菜超夠味 不過有少少辣..但係辣得過癮嘅🌶️💸💸秋季二人餐 $488美祿恐龍 $58美祿調酒 $78📍ATAS地址:銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C2號舖

💸💸
秋季二人餐 $488
美祿恐龍 $58
美祿調酒 $78

📍ATAS
地址:銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C2號舖
2024-10-11 1258 瀏覽
秋風起,唔知你哋有冇覺得呢幾日嘅天氣好舒服呢?留意到人氣店ATAS出咗呢個秋冬限定二人餐,知道朋友鍾意食大閘蟹,就即刻嗌埋佢去試吓辣椒大閘蟹膏配飯 $488滿滿大閘蟹蟹膏,超級鮮甜仲有蟹肉喺入面,加埋辣椒辣辣地好過癮,送飯一流沙爹串我哋揀咗牛肉同雞肉串,最正就係點埋嗰個沙嗲汁一齊食叁芭魔鬼魚個醬汁都有少少辣味,魔鬼魚魚肉好滑溜,比醬汁包裹成條魚所以好入味鹹蛋黃骨一上枱已經聞到好香,鹹蛋黃好濃郁,滿滿嘅鹹蛋黃醬包住成條排骨蒜蓉菜心苗套餐好均衡飲食,仲有得揀碟菜,我就好鍾意食蒜蓉菜心,蒜蓉味濃郁玫瑰精華 $78覺得粉紅色好靚就揀咗,有少少酒味,但係容易入口美祿爆炸 $58海量多嘅美祿粉,面頭再加埋美祿波波超級邪惡!成杯都係超濃郁既美祿

辣椒大閘蟹膏配飯 $488

沙爹串
我哋揀咗牛肉同雞肉串,最正就係點埋嗰個沙嗲汁一齊食

叁芭魔鬼魚

鹹蛋黃骨

蒜蓉菜心苗

玫瑰精華 $78
覺得粉紅色好靚就揀咗,有少少酒味,但係容易入口

美祿爆炸 $58

2024-10-08 1151 瀏覽
新加坡菜以濃郁既醬汁為大前提,味道都係鮮同濃味為主。散叫辣椒蟹醬配饅頭,蟹味十足,辣味夠惹味。二人套餐辣椒大閘蟹辣椒、番茄醬同蒜蓉既醬汁,加上肉質鮮嫩的大閘蟹,辣得過癮。五箱卷餡料包含新鮮的海鮮和蔬菜,外皮勁酥脆,點埋特製醬汁,好有風味。叄芭拉拉用辛辣的調味醬,搭配炒蜆,辣度加鮮味十足,蜆肉冇合埋,冇掉出黎,火候剛剛好。咸蛋黃骨將一字骨與咸蛋黃結合,外層金黃酥脆,香味同濃郁程度爆燈。豬油蒜蓉炒秋葵秋葵夠清脆,吸收埋豬油蒜蓉香味,絶。二人套餐$488,算好平,但全部食物都係偏濃味既野,會有啲濟同油。
新加坡菜以濃郁既醬汁為大前提,味道都係鮮同濃味為主。

散叫辣椒蟹醬配饅頭,蟹味十足,辣味夠惹味。

二人套餐
辣椒大閘蟹
辣椒、番茄醬同蒜蓉既醬汁,加上肉質鮮嫩的大閘蟹,辣得過癮。

五箱卷

叄芭拉拉

咸蛋黃骨
將一字骨與咸蛋黃結合,外層金黃酥脆,香味同濃郁程度爆燈。

豬油蒜蓉炒秋葵
秋葵夠清脆,吸收埋豬油蒜蓉香味,絶。

• 辣椒蟹肉醬配炸饅頭
2024-10-05 930 瀏覽
同朋友👫行街街經過銅鑼灣 想食啲特別野 見到呢間新加坡菜 入邊職員全部都係外籍人士 我哋叫咗個二人餐 小食揀左五箱卷🤣 中英文都睇唔明 抽盲盒🤫 原來🦐🐷肉春卷 外皮酥脆 即整熱辣辣 味度都唔錯👍海鮮揀左鹹蛋虎🦐 有6大大隻🫢 蝦肉結實 每隻外表都滿滿均勻嘅鹹蛋黃😵超肥 超邪惡肉類係咖啡骨🐷 咖啡因超濃 係濃縮左既咖啡醬+烤到小小燶既金沙骨 有🖐️大舊 超飽🤭🥬係馬來風光🤣 原來係炒通菜 Sambal似蝦醬 再重口味少少🤏🏾 但整體係夾既💯飲品叫左ice lemon tea 但黎到原來係青寧~

飲品叫左ice lemon tea 但黎到原來係青寧~
2024-10-05 602 瀏覽
見到呢間新加坡餐廳爆多食評(+正評)咁啱想食重口味嘢,諗住嚟食下喇沙、囉喏過下口癮試完一次就夠 👌🏻老虎蝦喇沙喇沙湯底算濃郁,亦見到落左唔少香料調味椰奶亦冇落好多搶左味有兩隻大虎蝦、豆卜、魚片、魚蛋基本上喇沙要有嘅配餸都齊虎蝦味新鮮度還好但索價稍貴(銅鑼灣地段都係食緊租金)魚皮「炸」通菜誤以為係炒通菜點知係「炸」通菜大大塊菜葉拎去炸,大開眼界但呢道小菜太熱氣,普通炸物,冇特色可言而且要$8X,性價比超低👎🏼👎🏼囉喏(新加坡沙律)之前有食過,呢度嘅生果算新鮮,味道亦都唔錯,但生果同油炸鬼比例勁唔平均圖為食淨嘅油炸鬼,佔左2/3⋯⋯頗為失望五香肉卷出面比較少見,味道&餡料豐富同樣係油膩炸物,但同前面嘅食物比呢個算係有特色+好味斑蘭薏米水好味,真材實料,建議揀少甜味道會較清甜最後2人埋單$4XX,滿意嘅係五香肉卷&飲品,其他一般/唔知食緊乜性價比低,唔會回頭
見到呢間新加坡餐廳爆多食評(+正評)
咁啱想食重口味嘢,
諗住嚟食下喇沙、囉喏過下口癮
試完一次就夠 👌🏻

老虎蝦喇沙
喇沙湯底算濃郁,亦見到落左唔少香料調味
椰奶亦冇落好多搶左味
有兩隻大虎蝦、豆卜、魚片、魚蛋
基本上喇沙要有嘅配餸都齊
虎蝦味新鮮度還好
但索價稍貴(銅鑼灣地段都係食緊租金)
老虎蝦喇沙

魚皮「炸」通菜
誤以為係炒通菜點知係「炸」通菜
大大塊菜葉拎去炸,大開眼界
但呢道小菜太熱氣,普通炸物,冇特色可言
而且要$8X,性價比超低👎🏼👎🏼

囉喏(新加坡沙律)
之前有食過,呢度嘅生果算新鮮,
味道亦都唔錯,但生果同油炸鬼比例勁唔平均
圖為食淨嘅油炸鬼,佔左2/3⋯⋯
頗為失望
囉喏

五香肉卷
出面比較少見,味道&餡料豐富
同樣係油膩炸物,但同前面嘅食物比呢個算係有特色+好味

斑蘭薏米水
好味,真材實料,建議揀少甜味道會較清甜

性價比低,唔會回頭

2024-09-27 848 瀏覽
這家店是主打新加坡菜,菜名都從未聽過,很特別,非常有意思,看到了菜單都想多點幾個菜品嘗一下。#### 奶油麥片老虎蝦外層裹上麥片,增加了脆脆的口感,還將奶油麥片的香氣與蝦肉的鮮甜完美結合。咬下去時,麥片的脆感與蝦肉的肥美嫩滑在口中交融,令每一口都是味蕾的盛宴!#### 辣椒蟹醬配饅頭蟹肉鮮嫩,帶有海洋的清新天然甜味,混合辣椒醬後,微辣與蟹肉的鮮甜形成完美的搭配,沾上炸饅頭後,吸附了蟹醬的精華,讓每一口都充滿濃郁的風味!#### 咖啡骨咖啡骨是一道將豬骨與咖啡完美結合的創新菜品。豬骨經過長時間的炖煮,肉質軟嫩,肉質的鮮美與醇厚的咖啡香交融,真是好適合咖啡迷!#### 豬油蒜蓉炒秋葵豬油蒜蓉快速翻炒秋葵,洋蔥和紅青椒,自然風味濃郁,鮮亮的色澤,秋葵清脆滑嫩,令人食欲大開!#### 沙爹串外表微焦,香氣四溢,肉質保持了多汁的口感。沾上沙爹醬,濃厚的醬料與肉串的味道相得益彰!#### 玫瑰精華Cocktail粉紅色如夢似幻,品嚐時是微微的玫瑰花香,果汁的清甜!不僅賞心悅目,更是味蕾的奢華享受!#### 美祿爆炸杯上堆滿圓碌碌的朱古力球和一塊朱古力餅乾,朱古力味香濃甜蜜,豐富的層次感

#### 奶油麥片老虎蝦

#### 辣椒蟹醬配饅頭

#### 咖啡骨

#### 豬油蒜蓉炒秋葵

#### 沙爹串

#### 玫瑰精華Cocktail

#### 美祿爆炸
阿妹想去銅鑼灣行下,行完街又係揾野食嘅時間,阿妹話之前同事介紹銅鑼灣有間新加坡菜“A.T.A.S”性價比好高,就一齊去試下⭐奶油麥片老虎蝦老虎蝦好新鮮、好彈牙,外面包住一層香脆嘅牛油麥片,甜甜地,碟上面仲有好多伴碟,忍唔住剝左蝦殼之後,再點碟上面嘅牛油麥片,好好食呀😋⭐鹹蛋骨一落枱就已經聞到好香嘅鹹蛋黃味,食落係好香同好濃郁嘅鹹蛋黃味,包住d排骨,好正!😍⭐美祿馬丁尼 Milo Martini一入口就有種熟悉嘅感覺,係baileys呀,不過唔係重奶味,同埋唔會咁甜,好飲😋⭐玫瑰精華 Rose Velvet Elixer一落枱就覺得好靚,第一次見li隻顏色嘅飲品,仲有d乾花瓣裝飾,樣靚,飲落都唔差,好易入口

⭐奶油麥片老虎蝦

• 美祿馬丁尼
  • 鹹蛋骨
  • 奶油麥片老虎蝦
2024-09-25 595 瀏覽
奶油麥片老虎蝦奶油麥片老虎蝦是一道受歡迎的新加坡佳餚,以其香脆的麥片和濃郁的奶油風味著稱。這道菜充分展現了東西方風味的完美結合,外酥內嫩,蝦身大隻。在鍋中融化牛油,加入燕麥片煸炒至金黃酥脆,再加入咖喱葉和切碎的辣椒,繼續翻炒以增添香氣。老虎蝦炸至外皮酥脆。這道菜以鹹甜交融的口感和獨特的香脆質地,成為許多人心中的美味之選。海南雞新加坡的經典菜餚,雞肉嫩滑,味道不錯,稍嫌碎骨偏多,進食時要當心。兩杯飲品相當出色美祿爆炸的美祿味香濃。玫瑰露恐龍玫瑰露恐龍結合了美祿、煉奶和玫瑰露的香氣,呈現出獨特的味覺體驗,加上顏色鮮艷,打卡一流!

海南雞

兩杯飲品相當出色
美祿爆炸的美祿味香濃。

玫瑰露恐龍

2024-09-22 618 瀏覽
正準備唸緊同好姊妹去邊食生日飯慶祝嘅時候🧐🧐突然間行行吓銅鑼灣,見到呢一間幾別緻嘅餐廳,佢屬於一間半樓上式嘅餐廳,街道的門面上一條白色的樓梯,再睇睇門面嘅Menu,原來佢係食星加坡菜,喺香港的確比較少有。所以我決定試吓佢🍛上☝️一層樓梯就係餐廳,裝修簡單,地方細細,枱與枱之間也比較close 。當天是平日,但餐廳也坐滿客人,見到客人一般都係叫set,所以我哋都order 左一個2人set dinner,眼看二人份量不算多,但因為款式也挺多,所以最終我們都食到捧着肚子來👉🏻咖啡骨👈🏻係我最期待😚,最想試嘅,入口先有一啖苦澀焦香嘅味道👅,跟住你會從中食到鹹鹹甜甜,推介必試。👉🏻麥皮蝦👈🏻呢個菜式係傳統星加坡都會有嘅,就不妨試吓佢嘅味道,用上巨型老虎蝦炸得碎卜卜,配搭麥片,帶有一點奶香及甜味,會令你一口接一口咁食🤤👉🏻飛天通菜👈🏻 非常惹味,但如果平時唔係食開濃味的人會覺得偏鹹。👉🏻螃蟹醬配炸饅頭👈🏻饅頭外脆內軟,沾上辣🌶️蟹醬超惹味。👉🏻沙嗲串燒👈🏻可以自己選擇牛/雞/豬,沙嗲醬香濃,串燒即燒熱辣辣。👉🏻玫瑰🌹青檸🍋‍🟩水👈🏻雖然樣貌比較普通,夏天來一杯也很Flash。👉🏻咖椰爆醬多👈🏻就當是

最終我們都食到捧着肚子來

👉🏻咖啡骨👈🏻

👉🏻麥皮蝦👈🏻

👉🏻飛天通菜👈🏻

非常惹味,但如果平時唔係食開濃味的人會覺得偏鹹。

👉🏻螃蟹醬配炸饅頭👈🏻

饅頭外脆內軟,沾上辣🌶️蟹醬超惹味。

👉🏻沙嗲串燒👈🏻

可以自己選擇牛/雞/豬,沙嗲醬香濃,串燒即燒熱辣辣。

👉🏻玫瑰🌹青檸🍋‍🟩水👈🏻

雖然樣貌比較普通,夏天來一杯也很Flash。

👉🏻咖椰爆醬多👈🏻
就當是生日蛋糕🧁甜品,多士表皮香脆,內層鬆軟,配合濃濃嘅咖椰醬,令每口帶上椰香味。

2024-08-26
慶祝紀念
生日
  • 咖啡骨
  • 麥皮老虎蝦
2024-09-21 740 瀏覽
今日朋友帶我去銅鑼灣食新加坡菜,餐廳在閣樓,空間幾大,光猛,乾淨企理。餐牌都幾多選擇,餸菜相吸引。我哋叫個小食、海鮮同炒飯,另外兩杯特飲。沙嗲串 (4串):叫左牛肉同雞肉,牛肉軟熟較腍,雞肉多肉汁,點埋沙嗲醬就剛好夠味。奶油麥片老虎蝦:老虎蝦有6隻,king size,炸得夠香口,麥皮炒至金黃色,食到有淡淡牛油味,包住蝦一齊食,唔錯。叁巴炒飯:份量多,配料有蝦、魷魚、蜆肉同魚蛋等海鮮配料,另外有雞蛋同叁巴醬同炒,唔太鹹,唔太辣,飯炒得幾香,幾好食。美祿爆炸:勁多朱古力波波,連底都有朱古力脆脆,充滿朱古力味道,啱晒朱古力迷。玫瑰露恐龍:朋友話好重玫瑰味,面層鋪左美祿粉,最底層係花奶,唔太甜,佢話都幾好飲。

2024-09-19
呢排食得太多西餐,食到有啲厭厭地,好想食下其他菜式😂於是搵咗呢間新加坡🇸🇬餐廳試食,上到餐廳,環境唔係特別打卡able,但闊落好坐🤣最有驚喜係佢啲嘢食‼️😍😍樣樣大份又好好食😋🤤ᴡʜᴀᴛ ᴅɪᴅ we ᴇᴀᴛ? 😋✨玫瑰露恐龍 $48Bandung Dinosaur係玫瑰latte加美祿粉嘅組合,粉紅色好靚,啱晒少女心嘅朋友🤪✨美祿爆炸 $58 🌟推薦🌟Milo Explosion不過我都係比較鍾意美祿爆炸‼️面頭滿滿嘅美祿粉同美祿波波,濃濃嘅美祿味,又唔會太甜,邪惡又滿足😜✨鹹蛋黃炸魚皮 $78Fish Skin in Salted Egg Yolk Sauce新鮮熱辣炸起😍一上碟勁香,沾滿鹹蛋黃😍香脆好食😋✨奶油麥片老虎蝦 $188Butter Cereal Tiger Prawns虎蝦大大隻又彈牙🦐意外地味道同麥皮超夾❤️甜甜地脆脆地正‼️✨叁岜炒飯 $138Sambal Fried Rice傳統新加坡菜🤣花生,魚乾和叁岜醬伴碟,材料豐富,有魷魚、蝦、青口,炒到粒粒分明😋份量仲超多😆今次嚟呢間餐廳真係有驚喜到,樣樣都又好食又大份😋兩個女仔係完全食唔晒🥹本身仲想叫埋甜品,但實在食唔落🤣好想

ᴡʜᴀᴛ ᴅɪᴅ we ᴇᴀᴛ? 😋

✨玫瑰露恐龍 $48
Bandung Dinosaur

✨美祿爆炸 $58 🌟推薦🌟
Milo Explosion

✨鹹蛋黃炸魚皮 $78
新鮮熱辣炸起😍一上碟勁香,沾滿鹹蛋黃😍香脆好食😋
鹹蛋黃炸魚皮

✨奶油麥片老虎蝦 $188
Butter Cereal Tiger Prawns

✨叁岜炒飯 $138
Sambal Fried Rice
叁岜炒飯

今次嚟呢間餐廳真係有驚喜到,樣樣都又好食又大份😋兩個女仔係完全食唔晒🥹本身仲想叫埋甜品,但實在食唔落🤣好想快啲再encore,下次要留肚食埋個甜品🤪🤪
鹹蛋黃炸魚皮
叁岜炒飯
  • 麥皮老虎蝦
  • 美祿爆炸
2024-09-19 463 瀏覽
餐廳係LG2後面嘅內巷二樓 bon bon bakery隔離 去個陣差啲俾條人龍擋住左個門口睇唔到閒日lunch hour 過黎食 都有位唔洗等 有lunch set menu 叫左喇沙 有得揀麵底 我就揀左摻摻(即係米粉加油麵) 整體就覺得一般 冇話特別出色跟餐叫左雞翼 係即叫即炸 所以要等啲時間另外同朋友叫左個咖吔多士 係好食嘅滿滿嘅醬不過餐廳係自助形式 出去點餐 自己攞餐具 斟水 食完都要自己捧返過去俾人洗食完冇話好好食 再食第二次嘅感覺

跟餐叫左雞翼 係即叫即炸 所以要等啲時間

另外同朋友叫左個咖吔多士 係好食嘅滿滿嘅醬