2024-05-10 131 瀏覽
有一陣沒吃就會掛住的小籠包,同老公決定去樂天皇朝食Lunch ,今次去了啟德Airside分店,Menu 好多選擇也有唔少無肉素食餐單,平日午市12 點左右來都唔少人。壺茶有蠟燭暖住保持溫度,呢個好加分。另外佢哋茶芥前菜嗰碟炆栗子花生好好食🤭🔶招牌原味小籠包🔶必點招牌小籠包,我還是喜歡原味的,每次食都唔會失望,皮薄多汁飽滿餡靚,夾起上嚟又唔會穿👍🏻 🔶上海炒年糕(走肉)🔶年糕質地很煙靭,醬汁幾好味唔會太鹹,配料有冬菇絲、大白菜等也炒得很入味。🔶皇朝擔擔拉麵🍜🔶老公好鍾意的擔擔面,湯底濃郁麻醬花生醬味香,要了少辣也很惹味,越食越滋味。🔶上海媽媽烤麩🔶上海菜經典涼菜之一,吸飽鹹甜醬汁的麵筋吃起來口感有勁。甜點:🔶宮廷驢打滾🔶除咗小籠包,這個甜點也是我們想來的原因🤭之前食過我哋已經勁鍾意,糯米皮黏黏的,包住豆沙餡,上面放滿黃豆粉,食落去好香好軟熟煙靭。

壺茶有蠟燭暖住保持溫度,呢個好加分。
另外佢哋茶芥前菜嗰碟炆栗子花生好好食🤭

🔶招牌原味小籠包🔶
招牌原味小籠包

🔶上海炒年糕(走肉)🔶
上海炒年糕

🔶皇朝擔擔拉麵🍜🔶

🔶上海媽媽烤麩🔶
上海菜經典涼菜之一,吸飽鹹甜醬汁的麵筋吃起來口感有勁。

甜點:
🔶宮廷驢打滾🔶