2020-10-10
星期六同呀爸呀媽出去探親戚之前,先搵個地方食午餐,佢哋話呢排成日飲茶,所以換個口味同佢哋去APM美食廣場搵嘢食。其中「大宮」啲食物Display好吸引,姐姐又熱情招呼😊,咁就揀佢啦。大宮有提供單點菜式同二人套餐👫,價錢OK啦,喺美食廣場嚟講就唔算特別平。其中單點就有$12加配小食嘅選項,都算幾抵👍。由於呢度係美食廣場,所以喺櫃位點餐後,就要自行到取餐處拎食物。姐姐指示十分清晰,超級友善💯!我哋叫咗一個抗疾二人餐($168包兩個主食+一份小食+兩罐飲品),再加咗一碗麵($69)同小食,份量夠有餘,飽飽的🤰。我要咗地獄湯吉列豬扒拉麵,湯底配料包括紫菜、竹筍、大蔥、椰菜同芽菜,吉豬則另上。本身驚地獄湯會好辣,不過姐姐話少少㗎啫,佢無呃我,嗰種辣係辛辣🌶,有啲刺激嗰種,會令你好想咳,幾過癮。拉麵就係最普通幼身嘅款式,其實我一直最鍾意就係食呢款,可能我唔太講究啦😅。吉列豬扒幾好食啵,🐷豬扒同炸粉二合為一,唔會食食下甩咗出嚟。吉列皮少少脆,但同時亦有少少硬,但點番沙律醬食問題已經解決,而且豬扒肉質夠結實,唔錯😋。我媽要咗豬骨湯豬軟骨烏冬,湯底配料包括紫菜、粟米、椰菜同芽菜。湯頭味道幾好,夠味,唔會
我媽要咗豬骨湯豬軟骨烏冬,湯底配料包括紫菜、粟米、椰菜同芽菜。湯頭味道幾好,夠味,唔會過鹹亦無落味精;而烏冬就幾滑身兼且彈牙。🦴豬軟骨有四件,份量唔少,加上炆得好入味,可以一試。
隨牛肉飯奉送麵豉湯🥣,個湯好足料,有好多海帶同豆腐。
和風章魚丸(4粒),跟二人餐搭配嘅小食,賣相一流,因為每粒都好圓好靚,而且上面仲落咗好多木魚同醬汁。食落就覺得如果🐙章丸大粒啲會好啲🙈。
日式炸餃子($40/6隻),六粒炸餃子幾的骰,炸咗嘅餃子皮口感幾特別,肉餡就正正常常🥟,餐廳有提供醋汁畀我哋點。
日式 炸雞(加配價$12/2件),🐔見咁平所以嗌埋,炸雞都幾大粒下,炸衣並唔算厚。
總括嚟講,呢餐簡簡單單嘅午餐都唔錯,選擇有飯有麵,應該總有一款會啱食。如果你要將佢媲美過百蚊碗嘅排隊拉麵🍜就未必適合,但呢度口味都好啱普羅大眾。去開APM諗唔到食乜不妨考慮一下佢吧😉。