2019-06-11
近來整個城市的政治氣氛應該非常高漲,冇辦法,近年太多離地又離奇的事發生,就算對政治漠不關心的90後甚至2000後,政界名人甚至明星所說的人和事都總會惹起一些負面情緒。還記得有名人說過年輕人只要去少啲日本旅行就可以儲錢買樓這個簡單明瞭的道理嗎?當然我想大部份的人也不是含着金鎖匙出世,又冇樓又冇錢,香港前途又暗淡,咁可以做乜?的確又真係唔好去咁多旅行,儲多啲錢睇吓有冇機會離開香港會唔會係上策?大約97發生的事又重臨吧。好似好沉重,畢竟這裡不是講政治,還是講番正題。可能你尋日剛遊行完,回家想想近來的計劃,思考下人生意義,然後發現,就算冇供樓你都冇乜錢去日本旅行,又想過下日本癮,除咗去元氣或者去食那些迴轉壽司之外還有什麼選擇?近日Holiday Inn的日本海鮮自助餐絕對可以滿足你的需要。前菜沙律依舊有多種,日式蟹肉沙律,日式青瓜蝦沙律,日王大根甘筍沙律, 韓式銀芽沙律,全部都有旅遊東南亞的氣氛。海鮮當然有生蠔同龍蝦,日本長腳蟹,翡翠螺,凍藍青和凍蝦。其他的前菜如煙三文魚,芝士,沙律等等,一如以往咁豐富。湯有幾款,最愛蜆肉麵豉湯和當天煲的老火湯花膠圓肉燉老火湯,一定要飲多幾碗才可以消除緊社會的
好似好沉重,畢竟這裡不是講政治,還是講番正題。
其他的前菜如煙三文魚,芝士,沙律等等,一如以往咁豐富。
Bistro on the Mile
尖沙咀彌敦道50號金域假日酒店1樓