2024-01-26
📍TOKYOLIMA 🥢中環擺花街18-20號嘉寶商業大廈地舖-----一向都係Pirata group嘅Super Fans,呢間中環好出名嘅日式秘魯菜,係少有嘅一間我虎視眈眈咗好耐,但又未去過嘅Pirata旗下餐廳。一如佢其他旗下嘅餐廳,餐廳裝潢非常有設計感,有少少似佢另外一間印度餐廳Chaiwala嘅裝修風格,要先經過酒吧部份,再行到餐廳嘅用餐位置。😋Tasting Menu ($540/per head)-H&M2🐟所謂嘅H&M其實就係Hamachi & Maguro,油甘魚魚身油分非常高,鯛魚就相對清爽,加上質感比牛奶濃稠些許的酪漿(buttermilk)及檸檬、柑橘油等等,入口鮮甜非常。食之前侍應仲會噴上白樺樹香水,令客人獲得味覺體驗之前,嗅覺就先得以享受一番。-CEVICHE AROMATICO🌽呢道沙律同樣係以刺身為主角,裏面有鱸魚、牛油生菜、番薯、芫荽及脆粟米等等,混合自家調製嘅奶滑tiger‘s milk sauce,食落頗開胃,食之前同樣係會噴上香水,不過今次就係清新嘅檸檬香水,配搭返成個菜式嘅主題。-LA CAUSA🍤呢款日式大蝦天婦羅混合左傳統嘅秘魯菜特色,加
🥢中環擺花街18-20號嘉寶商業大廈地舖
-----
😋Tasting Menu ($540/per head)
-H&M2🐟
-CEVICHE AROMATICO🌽
-LA CAUSA🍤
呢款日式大蝦天婦羅混合左傳統嘅秘魯菜特色,加入咗紅菜頭、大蝦他他、辣椒蛋黃醬同埋烤牛油果等等,貌相精緻之餘,味道亦同樣好有特色,酸酸甜甜中帶點辣。
-T-3 🥗
呢個係食落去有三種唔同質地嘅沙律,裏面嘅材料非常豐富,例如有南瓜、各式沙律菜、鵪鶉蛋、車厘茄、小茴香、杏仁同蔬菜脆條等。一堆搭配得別出心裁嘅食材,之前從來都未食過嘅配搭,入口卻是出奇地合拍及令人上癮。
-YAKI NASU 🍆
切成一半嚟烤嘅珍寶茄子,入口非常濕潤多汁,表面灑上以紅辣椒同蒜泥製成嘅哈里薩辣醬調味,加上脆粟米、芫荽同埋feta cheese等等,入口令人覺得滿足度唔輸食肉。
-ERYNGII MAKT
是晚嘅飛佛,材料望落其實一啲都唔複雜,但係用嘅材料都質素好好,牛油果🥑奶綠幼滑、烤帝王菇帶有香香甜甜嘅醬油香氣,加上味增南瓜泥、南瓜籽同青瓜絲,溫婉嘅味道配搭,令味蕾感覺好舒服。
-TACU TACU🧅
秘魯傳統嘅拌飯,糅合咗炒雪豆、洋蔥、紅黃彩椒等等,炒得乾爽唔油膩,食落有綿密嘅豆泥感之餘又帶有少許富咬口嘅顆粒感。
-GOD PACKAGE 🐟
用葉包上黎烤製嘅鱈魚卷,均勻受熱下令魚肉帶有慢煮嘅效果,質感分外嫩滑,加入鷹嘴豆泥及醃洋蔥調味,辣辣地有少少似咖喱魚嘅感覺。
-KUSHIYAKI 🍢
呢款傳統嘅法式燉菜味道亦不錯,調味唔會過於複雜,食嘅就係本身高質食材嘅新鮮味道,烤西葫蘆、茄子,加上酸味非常突出嘅番茄,香甜多汁,而且幾解膩。
-MY BANANA🍌
作為整餐嘅收結,份量感十足!焦糖香蕉搭配肉桂味嘅雪糕、加上粒粒烤蘋果及奶油糖漿,邪惡、濃郁之餘,亦甜得有層次感。