2020-02-28 65 瀏覽
#cassiegotst-瘦編今日跟住朋友搵食,搵到間名人飯堂!唔知大家有無睇過鼎爺嘅烹飪節目《阿爺廚房》,今次鼎爺同人氣燒鵝專門店「棋哥」,合作賣燒鵝,係西九戲曲中心開設鼎尚棋哥燒鵝湯館,實行賣燒鵝、靚湯。🍲-點餐嘅時候伙記介紹依度嘅私房靚湯,話湯水當中的用料,藥材、雞肉、豬骨,配方都是鼎爺親自監製!我就揀左羊肚菌螺頭燉雞湯同花旗參燉烏湯,非常足料好滋潤。另外仲叫左荔枝柴燒鵝飯同玫瑰豉油雞飯。當然要食下招牌荔枝柴燒鵝啦,果然水準不錯,帶有淡淡煙薰香。燒鵝都是以符合5斤4両的鵝乸為主,每晚從自家鵝場運來,翌日在店內即燒,啖啖鵝香。一齊長下知識先,點解要挑選鵝乸?店員解釋係因為鵝乸的脂肪比例較鵝公出色,肉質亦較嫩滑。🥓-另外玫瑰豉油雞飯送上嘅係雞髀部份,肉質好嫩滑。而食得燒味當然要叫翻碟蜜汁叉燒啦,一咬落就知道係半肥瘦叉燒,充滿肉汁,絕對有黯然銷魂嘅感覺!臨走前仲見門口有部迷你雪櫃,最後試咗支樽仔港式奶茶,好有特色,餐廳的設計都大走懷舊茶餐廳風格,深木色枱椅、水磨石地磚,好有香港情懷。🇭🇰-味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4) 回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)-➡
#cassiegotst
味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)
抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)
➡ 鼎尚棋哥燒鵝湯館 (尖沙咀)
📍 尖沙咀柯士甸道西88號戲曲中心地下GF-05舖
(戲曲中心前往方法: 由香港西九龍站G出口步行約需2分鐘 由港鐵柯士甸站F出口經行人隧道步行約需5 分鐘。)
IG: cassiecwy/ cassiegetfat