2013-08-24
是晚同客戶以及巴西同事晚飯,客戶是意大利人,亦是第一次嚟香港,同事又不是所有中國菜都啱吃,橫豎佢地想到蘭桂坊一遊,所以就嚟到這家 il Posto 97吃意菜。因為大隻佬巴西同事愛牛扒,所以我都問定呢度有冇扒鋸,以備佢選擇。訂左晚上8:15,初時以為都多人,怕會好嘈難傾計,但去到時餐廳冇乜人,好多吉枱,可能 Happy Friday 啲人寧願齋隊唔食飯啦!同店員打個招呼後便馬上入座,我地被安排到餐廳最埋邊既大枱,(其實係由4張2人枱拼合而成),客戶選了窗口位置,由於我老闆未到,所以我都坐喺窗邊招呼客人。先點 Sparkling Water及汽水俾巴西同事及客人飲,跟住店員就奉上麵包籃,有香脆餅乾條同薄片﹑香草麵包同法包,正。冇耐老闆同同事都嚟到,於是我地開埋紅酒,並請風趣既Cold哥嚟幫我地定菜單了。頭盤唔多,只點了4款共6碟,分別係 Caesar Salad, Green Salad, Pan Fried Scallops, Foie Gras.Caesar Salad:有別於一般既凱撒沙律,佢個 sauce有魚既成份,所以對唔食魚既我嚟講有點腥。Green Salad:好清既雜菜沙
Green Salad:好清既雜菜沙律,只有橄欖油﹑鹽同少少醋調味。
Pan Fried Scallops:大粒有如北海道帶子,好厚肉,鮮甜,煎得剛好,偏食既巴西同事都話好味!
Foie Gras:同事見到時嘩左一聲,好好食咁,我自己則冇試!
前菜吃得八八九九,係時候上主菜,總共有6款,意粉﹑薄餅同肉類皆有,好豐富,一時唔記得叫餐廳慢慢上菜,結果食得有點趕,以及食物凍左影響口感,不過整體味道唔錯,詳細如下:
Wagyu Bolognese- 三位外籍朋友都選這個,個人認為其實係高級一點既肉醬意粉吧!牛味好濃,但食落去覺得意粉腍左啲。
Cavatelli- 這個是店既 Signature Dish,Pasta 係自家特製,幼小如手指尾大小,配料是野雞肉,有肉臊味,所以廚師用芝士稍為蓋其肉味,都幾得意既,但唔係 Cold 哥講到咁好味囉!(都可能係因為凍左啦!)
Lobster Spaghetti- 一般做法,先用龍蝦殼熬湯,再加龍蝦肉同蕃茄汁煮,味道唔錯,不過我唔係試好多,食到茄汁味多過龍蝦味呀!
Quattro Formaggi- 我至愛既四色芝士薄餅,芝士控嘛,唔駛講咁多,總之好味啦!
Rib Eye- 有牛味﹑火候剛好,所以切開後肉芯係嫩紅色,很美!(餐廳細心地事先幫忙把肉切開,以便我們容易分吃了。)
Pigeon- 炆乳鴿,跟肉眼扒一樣,都有炒薯仔雜瓜作配菜,跟其醬汁同吃味道更佳。
雖然我地食得有點飽(其實好夠飽),但冇理由唔試埋甜品架!有成6﹑7款,早知留肚試多兩款甜品啦!好彩份量唔算大,我地一人都吃一客,不過大家點既款式唔多,有清新消膩既 Lemon Tart配雪芭,超 Heavy 及濃既Hot Chocolate Foam with Chocolate Brownie and Coconut/ Vanila Gelato,還有最後一款係Hazelnut Cake with Hazelnut Gelato,三款無論賣相同食味都好。
整體來講,除左食物味道唔錯,餐廳環境都好舒服,唔會好侷促,店員好有禮貌亦樂意幫忙發辦點菜,其中店經理梁小姐同Cold 哥最幫得手,無論自己人定客人都食得好開心呢!值得再嚟呀!
題外話/補充資料:
由8月開始逄星期二有芝士配酒既自助餐,$250加一,約六﹑七款芝士,好想試呀!