2024-01-17 20 瀏覽
這間餐廳的主廚有多年法餐經驗,亦有研究日菜,所以係主打法菜mix日本菜既fine dine。Tasting menu上既每道菜式都係主廚精心研究出黎,因為每一道菜色佢都會詳細介紹佢嘅由來、煮法同採用既食材,無論係食材、份量或烹調方式都經過多次嘅試驗同嘗試,食嘅絕對係高水準嘅作品,仲有係主廚堅持既一份毅力。(好欣賞佢😍食完我都學識咗好多嘢)介紹幾款我最深刻同難忘既菜式Foie Gras terrine哩個鵝肝餡餅絕對係心思之作,採用匈牙利鵝肝,加入蘋果、海藻、豆腐等配料製成,食落一啲都唔油膩,仲有淡淡嘅餘韻喺口🥹Prawn Tartare採用來自法國嘅藍色玻璃蝦,肉質特別爽脆彈牙,仲帶有甜甜嘅鮮蝦味,總結就係好味🥹Egg Bomb用左日本最香最濃嘅蘭王蛋,一切 橙黃色嘅蛋黃係流心的,主廚話靈感係來自於有一日佢起身見到一個好靚嘅日出而引法佢佢整呢度菜🤣更欣賞係佢個汁係用咗5kg嘅蘑菇慢煮打磨而成,味道極度濃郁,係101分的好味🥹以上都只係starter 同entreeMain course 仲有Lobster 、Confit duck leg我,甜品係Cream brulee,都係非常高質

介紹幾款我最深刻同難忘既菜式

Foie Gras terrine

Prawn Tartare

Egg Bomb

以上都只係starter 同entree
Main course 仲有Lobster 、Confit duck leg我,甜品係Cream brulee,都係非常高質!

哩個Tasting Menu 只係$580/each, 真係令我非常驚嘆呢個價錢可以食到咁高質嘅食材同別具心思嘅菜式,臨走前我仲同廚師講唔該一定要加價🤣🤣佢堅持話No,所以大家有朋友屋企人生日慶祝等等,一於去試吓啦哩個高質casual fine dine