2015-03-01 393 瀏覽
係教育學院讀書,CCAN係每個學生都食硬的。夜晚730pm落堂,如是同同學去ccan簽到。夜晚有d counter已經收左,得翻【茶餐廳】同【越式風味】。茶餐廳兩餸飯最多人叫,但夜晚臨收去多數都無得揀啦,蒸水蛋,肉碎蓮藕,中湯,堂食,$25。中湯、西湯、糖水,三樣入面仲湯最多人叫。糖水有時會好難飲(例如 西米露煮到爛,毫無口感,又好稀,喊出來)西湯also,試過一次就唔敢試第二次。中湯反而感覺好似良好d,落真材實料,有蘿蔔有肉(其實分量都好少),多多少少有種屋企既味道。蒸水蛋最保險,唔會中伏,來來去去都係果隻味道,似屋企煮,口感適中,但算不上好味。蓮藕夠脆,但肉碎好少。白飯就....(不予置評)扎肉豬扒飯,$35。唔好食。 首先好多油,眼見覺得D飯都拎曬來吸油而唔系拎來食。扎肉普普通通,正常好味。但係豬扒就炸得太乾,同埋好多油。之後仲要加蔥油,Orz,一定係驚我唔夠油食

(不予置評)

題外話/補充資料: ccan 都係下午茶比較好,少D伏中,價錢又ok。
2015-01-22