2024-04-18 164 瀏覽
和同事們到大埔教育大學進修,午餐到大學的canteen是必然選擇,食物種類都算多,價錢相宜,叫了雙餸飯、肉醬意粉,其中肉醬意粉份量非常大,而且肉醬味道不錯!雙餸飯的餸菜味道還可以,以30多元的價錢來說尚算OK!
2018-03-06 3476 瀏覽
早排行過ccan見到5:30pm就轉晚餐menu,最有趣係竟然有火鍋!轉咗公司,連menu都有趣啲!見到有得打邊爐,成班同學都異常興奮!決定5:30落堂就去試試。Ccan有火鍋專區,俾完錢拎飛,去專區搵位等嗌號碼就可以。廚房執食物都好快,但可能忙中有錯,我同朋友都係叫一豬一牛,結果我有2牛,佢有2豬,之後大家交換返。個火爐都幾高質,靚過其他餐廳。櫃面有齊醬料自己加,有豉油、麻油、蔥花、辣椒、蒜粒等等配料。醬料隔離有幾壺湯可以添,仲有個叔叔幫手,唔使自己出去添湯。肉就正正常常,份量適中。另外一兜有菜、蟹柳、菇、米線、粟米等等。鍋入面都有菜。平時食完要自己擺盤,但火鍋呢邊就唔使,叔叔話危險驚我哋整親,好貼心呀~

個火爐都幾高質,靚過其他餐廳。
醬料隔離有幾壺湯可以添,仲有個叔叔幫手,唔使自己出去添湯。
美國穀飼牛,丹麥豚肉鍋

2018-03-05
美國穀飼牛,丹麥豚肉鍋
2018-02-26 1708 瀏覽
來canteen食飯次數屈指可數。今晚在圖書館館溫書溫到累了便下來品嚐一下美食(幻想一下)吧!來到飯堂已經7點9,飯堂人流疏落,菜單很多食物已售罄,選擇不多,唯有在即炒一列上試吃吧⋯⋯等了5分鐘,期間飯堂大叔不斷大聲叫喊號碼取餐,那個聲線實在嚇人,每一次叫喝,我們一群人眼睛忍不住看去取餐人的餐盆,看看他吃什麼,取餐人被看的尷尬非常。「592!」終於到我了!我實在不好意思傷了大叔的幼嫰喉嚨,未等叫喝第二次便衝去取餐,免得成眾人焦點.....好吧,我說說重點,就是這個炒飯實在對不起他在外間的美名,我想像中的菠蘿雞粒炒飯應該是炒得飯粒晶瑩剔透,粒粒分明,配上大量鮮甜菠蘿作綴,雞粒滑嫰有咬口,然後再灑上滋味肉鬆調味。想當然,我在作夢。在飯堂要求怎可這麼高!34蚊一碟飯怎可能有頂級米,新鮮菠蘿,走地鮮雞.....而這餐就我FF的情況下吃完。我放張照片吧。值得稱讚的是大廚沒怎麼下油,也就是為什麼拍上來米粒沒有反光的感覺。看上去好像好健康,綠綠黃黃的伴菜好像都是蔬菜的樣子⋯⋯主菜雞粒好像消失了...好了,看完,起筷。也不算太差,起碼有6粒雞粒,雖然每粒都小得可憐,而且除了菠蘿、雞粒外,還有碎蛋跟翠玉

想當然,我在作夢。

而這餐就我FF的情況下吃完。

我放張照片吧。

好了,看完,起筷。

也不算太差,起碼有6粒雞粒,雖然每粒都小得可憐,而且除了菠蘿、雞粒外,還有碎蛋跟翠玉瓜......

整體來說較鹹,不過也挺大碟,在街不挑食的我最後也堅強地吃完了。

其實canteen食物不太好吃個個都知道,不過最重要是夠便宜又大碟,在此希望校方也有空試試,考慮加入其他餐廳吧。

2017-10-23 1261 瀏覽
因為友人緣故,長途跋涉到了大埔半山上的香港教育大學參觀,並一嚐他們學校canteen的午餐。保守地點了一般茶餐廳都有的常餐,點了一碗價值$22.5的燒鴨米粉。沒想到僅$22.5的燒鴨米粉竟然有一大隻鴨腿,啖啖燒肉。肉質較''鞋''稱不上是上品,但是勝在多汁肉厚,配上酸梅汁令人回味無窮。整體而言,教育大學的環境清幽雅致,餐廳外是一望無際的山景及三門仔的景致。味道及份量不過不失,沒有令人感到意外的食物。但價錢偏向便宜,所以對學生來說應該是不錯的選擇。
2015-05-26 1388 瀏覽
西多士 x 炸薯條因為入ccan見到d人食茶餐d薯條今日ok,於是就單叫。見到相雖然唔會覺得好好食,但已經系ccan超水準既發揮,大家唔應該咁多要求。但係好似炸得太耐,為至於變啡色,但每條薯條食落都好多油咁,食一半已經好濟,d薯肉都係油……大家想象下都知咩事。平時食茶餐配薯條,可能量唔多就唔多覺,今次自己一個人食一兜,食一半已經停手,適合2-3個人share。西多士就都一樣好鬼多油。相都見到,已經多油到冧曬,外面小小脆都無。搽左牛油同糖漿都救唔翻,喊出來。下次都係叫翻麥麥多士,呢個搞唔掂。同薯條一旦旦,麵包入面都係油,唉。放棄。
西多士 x 炸薯條
因為入ccan見到d人食茶餐d薯條今日ok,於是就單叫。
2015-03-22
2015-05-26 454 瀏覽
今次叫鼓油雞脾,都係薯條,另外加$6.5煎蛋面,配杏仁霜。其實蜜糖 / 鼓油雞脾都ok,炸雞脾無order過,因為覺得ccan D 油應該好污糟,可以食少d就食少d啦。蜜糖 / 鼓油雞脾都算ok,果日去到ccan睇下人地個餐,邊款ok D就落邊款order。煎蛋麵,umm,煎蛋正常,就咁煎好難有咩問題。面就都係果隻面,純粹for你飽肚,唔好旨意好味道。咪係咁樣,鹹鹹地,有配菜,一篤面。多數男仔一個雞脾同dd 薯條唔夠就會叫。杏仁霜今次好稀,應該系姐姐心情唔好,祝大家下次好運。
今次叫鼓油雞脾,都係薯條,另外加$6.5煎蛋面,配杏仁霜。
煎蛋麵
杏仁霜今次好稀,應該系姐姐心情唔好,祝大家下次好運。
2015-03-16
2015-05-26 370 瀏覽
雞脾 薯條 麥麥多士如果你系女仔就會有多D薯條,明顯呢個餐系男仔去拎,薯條少到喊出來。如果想食薯條建議另外叫薯條,$11,同埋叫女仔去拎餐plz。 呢個系蜜糖雞脾,其實無咩蜜糖味,我自己再落左好多番茄醬,for點雞脾食,唔系成個都無咩味,無蜜糖既甜味,都無鹹味。麥麥多士系少有食落ok既食物,相度可以見到,烘得都ok,唔會太窿。搽做牛油,落多多煉奶。(個人建議拎果陣問佢再落多d,唔系咁大舊包唔夠食的)D煉奶會慢慢自己順住d 嚹位流落去,之後每塊麵包都會有煉奶,好好食。不過包皮好硬,建議唔好食。
雞脾 薯條 麥麥多士
麥麥多士
2015-05-26
2015-05-25 415 瀏覽
ccan 早餐 雞扒,蘿蔔糕,杏霜。再加$6.5加香菇肉絲面。雞扒…um,只可以話熟既,跟住,如果佢落多D汁比我就好啦,完全唔夠。D蛋就系乾針針既,同M記D蛋無得比。粟米都係好乾,好似唔夠水用咁喊出來。腸仔擺得太耐都係好乾,得雞扒因為有汁好少少,但係汁都係唔夠。蘿蔔糕有眼見,勁細塊,出去飲茶都大舊過ccan。香菇肉絲面…um,其實ok既,$6.5姐,好似唔應該要求太多。香菇肉絲ok,但係面好難食。不過都無得揀既啦,D $6.5既面全部都係咁樣既,已經死心。杏仁霜就每次睇姨姨心情,心情好濃d,心情唔好淡d,唉,睇運氣。Anyway,早餐系ccan來講都係其實ok既la,但係ccan對比其他餐廳真係不如食屎,大家自己衡量;啦。
2015-04-17
2015-03-02 901 瀏覽
今日同友人又到教育學院食飯 環境不錯 有充足嘅位置。我食左個兩餸飯(腐乳通菜+粟米班塊), 朋友叫左個特價飯(蕃茄雞柳飯)攞野果陣 大部分服務員都比較木口木面 @@ 粟米班塊冇粟米味...... 腐乳通菜唔feel到腐乳嘅存在....... 兩者都係重口味 比較喊特價飯就不得喇 蕃茄嘅味道應該唔係由蕃茄而來 比較奇怪最後 食完大概半個鐘 我同友人個肚都唔多舒服 希望唔關呢間 canteen事
今日同友人又到教育學院食飯

攞野果陣 大部分服務員都比較木口木面 @@

特價飯就不得喇 蕃茄嘅味道應該唔係由蕃茄而來 比較奇怪

• 沒有
2015-03-02 421 瀏覽
自選扒餐有豬扒,雞扒,吉列魚柳,漢堡扒可以揀。 再係燒賣/炒蛋/煎蛋/太陽蛋/腸仔, 揀2樣。 最後士多/蘿蔔糕,二選一。 我今次揀左 吉列魚柳, 炒蛋x2, 同多士。去到拎餐既時候先話冇多士,俾左個蘿蔔糕我 都算喇, 個蘿蔔糕係未熟咖, 仲爽口既, 真係唔得掂! 個吉列魚柳太大油味, 炒蛋份量係多既, 但係太多油喇, 唔健康。 至於杯可樂就冇乜氣。整體一般般,有待改善。至起碼蘿蔔糕係熟,可樂唔會係冇氣既先 ...

2015-03-01 381 瀏覽
係教育學院讀書,CCAN係每個學生都食硬的。夜晚730pm落堂,如是同同學去ccan簽到。夜晚有d counter已經收左,得翻【茶餐廳】同【越式風味】。茶餐廳兩餸飯最多人叫,但夜晚臨收去多數都無得揀啦,蒸水蛋,肉碎蓮藕,中湯,堂食,$25。中湯、西湯、糖水,三樣入面仲湯最多人叫。糖水有時會好難飲(例如 西米露煮到爛,毫無口感,又好稀,喊出來)西湯also,試過一次就唔敢試第二次。中湯反而感覺好似良好d,落真材實料,有蘿蔔有肉(其實分量都好少),多多少少有種屋企既味道。蒸水蛋最保險,唔會中伏,來來去去都係果隻味道,似屋企煮,口感適中,但算不上好味。蓮藕夠脆,但肉碎好少。白飯就....(不予置評)扎肉豬扒飯,$35。唔好食。 首先好多油,眼見覺得D飯都拎曬來吸油而唔系拎來食。扎肉普普通通,正常好味。但係豬扒就炸得太乾,同埋好多油。之後仲要加蔥油,Orz,一定係驚我唔夠油食

(不予置評)

題外話/補充資料: ccan 都係下午茶比較好,少D伏中,價錢又ok。
2015-01-22