2020-08-29 302 瀏覽
男人要求今日呢間要打先! 但容我先講段故...話說第三波前,有日我地去長洲,計岩時間想食佢,點知佢地個日貼紙仔無開... 上星期話補完習去食,但見佢fb開1500,我地去左IFC涼左陣冷氣,第二次拜訪,去到都係無人,fb無講 (年紀大,睇fb多過ig),等多左陣,心血來潮睇佢地ig先知原來疫情期間,weekend唔開... 啊~ 但我地只有weekend先去到,於是... 我就message問啦~ confirm左佢地唔開,不過都明,大家少左出去食,仲要weekend... 相信好多餐廳會選擇關門,真心明白,燈油火蠟人工樣樣都要錢,而我相信最重要既係要準備食材,當佢fd底唔出糧,食材都唔等得啦! 但最估唔到既係... 佢地記得我呢個傻婆,岩岩星期三主動message我話今日開! 嘩~ 小民受寵若驚!點都要即刻去啦!今日我1450左右去到,男人架車遲左仲要落錯車,我就打機慢慢等~ 點知過左1500都未見人,開始擔心... 怕男人黎到又失望(因為比較鍾意食burger個個係佢)... 係報告前我message冇人應突然間醒起佢俾過個電話我,我就好無禮咁打去問... 好在只係Chef Kob
男人要求今日呢間要打先! 但容我先講段故...

今日我1450左右去到,男人架車遲左仲要落錯車,我就打機慢慢等~ 點知過左1500都未見人,開始擔心... 怕男人黎到又失望(因為比較鍾意食burger個個係佢)... 係報告前我message冇人應突然間醒起佢俾過個電話我,我就好無禮咁打去問... 好在只係Chef Kobe買野遲左,咁就得啦~

入正題! Btw, 型仔Chef Kobe (真心覺得型! 大家行過可以去偷窺下,當然最好幫襯埋啦!)主動問要唔要幫我地開2,實在係太細心了!

Got Crab 有蟹 $98 個餐
拿 ~ 呢個堅好食! 佢係真蟹肉整出黎既! 點解咁肯定,因為除左我為食就係因為我食到個小蟹殼,我又唔覺得好大件事,但如果可以小心尐就會更好(可能因為我昨晚自己整既paella都有少少,所以明白)~

Got Beef 有牛 $98個餐
你問我,我會揀蟹,因為呢個肉食得出係新鮮同靚肉,唔係99的漢堡扒,不過可以落多兩粒鹽同黑椒俾多少少味. 如果佢就咁一個扒係夠味既,但因為有菜同蕃茄溝淡左,fresh左,所以個肉食到鮮味但唔夠蟹咁突出

Got Fingers 有指 +$10 由薯條轉"有指"
呢個都好食! 佢個魚手指係幾實,唔會一咬就散哂咁,最開心係佢refill我地個醬啊~ 以我同男人呢尐可以飲既死變態黎講,真係好鬼開心!

薯條
朋友,呢隻薯條先係薯條麻! 好食到呢... 然後好驚喜既係,佢地送多左份俾我地啊!天啊~ 如果唔係天氣熱食唔落咁多野,我同男人應該會爭住食XD

Got Shrooms 有菇 $48
呢個後加既... 我呢...都爭扎左一陣,因為都怕食唔哂,但男人話go! 咁就當然go啦!我地開頭諗係大啡菇個隻,點知當黎... E!? 喂!? 一粒粒既... 原來係蘑菇炸架! 呢個有驚喜,好彩叫左啫XD 不過我地都覺得配茄汁唔多夾,我食左幾粒,就覺得可以試下用Gravy配,應該會夾尐同幾好食!

BTW, 多謝Chef kobe放第一樣野落黎個時,好貼心咁俾埋濕紙巾! 同埋呢... 唔好意思,我估同我吹水既係腦細,但我打呢篇野先發現我無問佢大名,只記得佢同我講Chef KobeXD

真心,好食! 男人未食完已經話要翻兜,落車仲叫我打尖寫呢篇先,我估... 我地會好快再食! 另外有朋友講樓下間串燒既燒雞皮好好食(我唔食,但叫左男人試幾次都話要留肚食burger)~ 如果行開,就去支持下啦!
2020-08-29