2021-07-20
🎐豬妹為咗影婚紗相禁食咗三個月,重大任務終於完成,就當然係大解放啦!咁熊妹同貓妹當然搵一間chill啲嘅餐廳同佢chill chill去。📌貓妹就最多貨㗎啦,揀咗西環呢間《Chill & Grill》,仲唔夠chill?📌裝潢嘅風格古典得來又好有幾有型㗎喎,有優雅嘅沙發位。🛋📌有多張多人嘅方形枱,霎眼睇,成間餐廳應該可以容納到100人以上,真係好大,好寬敞感覺好舒服。😌📌大路的西餐沙律、前菜、小食有。📌主食的烤焗肉類、魚類、海鮮類都有。📌飯食的意粉、拉麵、意大利飯實有。📌竟然仲有鞦韆打卡位,岩小朋友玩之餘,當然唔少得班港女去影相啦。黑松露薯條,$58📌豬妹戒食咗澱粉質咁耐,今日當然要大吃大喝。薯條當然係佢嘅至愛。薯條係粗身長條既,一兜有好多條,炸得好脆口,薯仔肉唔多,最正就係跟上嘅黑松露醬,陣陣黑松露味係口腔到縈繞不散,就係黑松露嘅吸引之處。牛油果鮮蝦配乳酪水耕菜沙律,$128📌熊妹係牛油果控,牛油果做沙律又清宜又健康。原隻牛油果切片完再放喺中間,真係好吸精,仲有牛油果入邊係有禾稈冚珍珠,就係有一堆乳酪撈鮮蝦仔係入面,牛油果熟到超好,淋淋地有帶點淡淡嘅牛油果香味,超正的沙律組合,側邊仲
黑松露
牛油果鮮蝦配乳酪水耕菜沙律
📌熊妹係牛油果控,牛油果做沙律又清宜又健康。
原隻牛油果切片完再放喺中間,真係好吸精,仲有牛油果入邊係有禾稈冚珍珠,就係有一堆乳酪撈鮮蝦仔係入面,牛油果熟到超好,淋淋地有帶點淡淡嘅牛油果香味,超正的沙律組合,側邊仲有好多水耕菜做拌菜,感覺超級清腸胃。
美國封門柳
📌貓妹好鍾意食牛扒,豬妹同熊妹都估到佢想食呢個封門柳啦!
喜歡五成熟,中間紅紅地,淋淋地,無血水,煎到外皮脆脆地,仲有跟上的牛肉燒烤汁,不過唔點汁先更食到牛肉的鮮味。
黑椒燒茄子
📌豬妹點名話想試吓呢個燒茄子,熊妹開頭以為係普通燒烤茄子,真係好驚喜。
首先有一大堆新鮮沙律菜拌碟, 估唔到其貌不揚嘅茄子味道係超級棒,首先茄子嘅有啲係燒烤形式,有陣陣嘅燒烤味道,茄子肉燒得非常熟透,而醬汁非常濃郁,超級濃烈嘅黑椒汁味,同本身冇咩味道嘅茄子一齊食就非常之夾,因為係黑椒汁,所以變成味道辣辣地,好惹味,又可以食返啲沙律菜再中和返味道,呢款菜式絕對值得推介。