度過了一星期的美好假期後,又再正式投入工作了!是日係久違再來到堅尼地城「出差」,今次午餐在地圖搜尋🤭發現附近有間CP值頗高的西餐廳❣️𝘾𝙝𝙞𝙡𝙡 𝙖𝙣𝙙 𝙂𝙧𝙞𝙡𝙡如同餐廳名一樣,order了烤肉眼扒[𝘎𝘳𝘪𝘭𝘭𝘦𝘥 𝘙𝘪𝘣𝘦𝘺𝘦 𝘚𝘵𝘦𝘢𝘬 (250𝘨)]配自助沙律吧一次,超難得午餐時間係120分鐘,可以好chill地慢慢享受午膳時光💖▫️門面設計以超吸引的顏色配搭,粉紅色🩷配粉藍色🩵,第一感覺係勁靚!▫️店內裝潢則以度假風,藍色💙、綠色💚,搭配藤椅、木質餐桌及樹木葉子的圖案,比人感覺係如度假般享受的!餐廳亦非常大間,入門後先到專For小朋友的夾糖果吧,前一點係自助沙律吧,沙律款式多樣化。午市套餐頭盤可選擇跟餐湯或一次沙律吧,意思是好似以前的pizza hut定意粉屋咁,一隻碟任裝沙律🥗但不是任食🤭。當小妹知道只能夾一次後,便盡量夾多啲落碟😂!烤肉眼扒質素幾高,大大件、厚肉、又烤得好靚,有肉汁又入味,搭配的薯菜份量也不少,以這個價錢來說,性價比非常高🫰🏻🫰🏻🫰🏻🫰🏻🫰🏻如果再嚟堅尼地城,小妹會再選擇𝘾𝙝𝙞𝙡𝙡 𝙖𝙣𝙙 𝙂𝙧𝙞𝙡𝙡❣️

𝘾𝙝𝙞𝙡𝙡 𝙖𝙣𝙙 𝙂𝙧𝙞𝙡𝙡

頭盤:一次沙律吧
烤肉眼扒
  • 自助沙律吧
2天前 0 瀏覽
其實堅尼地城隱藏住好多特色餐廳今次特別介紹一下呢間充滿空間感嘅西餐廳最近佢地仲推出左充滿港式懷舊感嘅鐵板menuNOSTALGIC STEAKHOUSE MENU懷舊扒房菜單Sizzling Strip-loin首先點左鐵板西冷扒西冷扒係熱鐵板上散出陣陣牛香將醬汁加入鐵板內即時聽到滋滋聲 熱氣迅即上升 西冷肉質嫩香 帶嚼勁又唔會過韌鐵板旁嘅配菜唔會單調 迷你薯仔充滿薯香Sizzling Pork Chop絕對唔比西冷扒差嘅豬扒連骨豬扒相當厚身而且size仲係重量級size豬扒肉厚而且充滿肉汁味道帶淡淡橡果香不帶羶味配上醬汁更惹味Clam Chowder Puff Pastry Soup酥皮湯同樣係鐵板餐經典之一味道酥脆充滿牛油香氣底下配上creamy周打蜆湯Baked Broccoli w/ Cheese Sauce充滿大量芝士嘅焗西蘭花芝士香濃又香滑Mango Napolean有驚喜嘅芒果拿破崙中間脆皮好鬆化又酥脆芒果好甜又唔會過酸
其實堅尼地城隱藏住好多特色餐廳

• 芝士焗西蘭花
  • 鐵板豬扒
  • 周打蜆肉酥皮湯
2024-11-05 366 瀏覽
位於西環的Chill and Grill佔地7000尺,樓底超高,空間感十足,好適合同朋友嚟食飯傾計💕電視劇大叔亦曾於餐廳取景,室內設計充滿歐洲風情📸亦有多個打卡位,餐廳亦設室外座位,可帶同毛孩一齊嚟chill🐶今次我地試左餐廳最近推出嘅懷舊扒房菜單🔸鐵板西冷扒西冷牛扒肉質鮮嫩多汁🥩外層微微焦香,鎖住了肉汁。鐵板的高溫使得肉的表面形成一層脆脆的外皮,而內裡則保持了嫩滑的口感。配上西蘭花🥦薯仔🥔及番茄仔🍅不僅增添了色彩,也為這道菜帶來了清爽的口感。燒汁味道濃郁,完美地提升了西冷牛扒的風味。🔸鐵板豬扒豬扒外皮煎得金黃酥脆,口感有彈性,肉汁豐富🐷醬汁可選醬汁:洋葱汁🧅蒜蓉汁🧄黑椒汁、燒汁、芝士汁🧀我地揀左蒜蓉汁,蒜蓉的辛香與豬扒的肉香完美融合,每一口都能感受到蒜蓉的濃郁和豬扒的多汁。🔸周打蜆肉酥皮湯酥皮金黃酥脆,一上枱已經香氣撲鼻,內裏忌廉湯加上蔬菜粒🥕及蜆肉🤍每一口都能感受到蜆肉的鮮甜和酥皮的脆香🔸黑牛黑牛茶餐廳的一大懷舊特色飲品「黑牛」,實在是令人懷念的經典選擇🖤可樂的甜味和微微的酸味,搭配上雲呢拿雪糕的濃郁奶香🍨形成了一種獨特的平衡🔸紅豆冰椰汁味道濃郁🥥和紅豆的細膩柔滑結合在一起🫘帶來
電視劇大叔亦曾於餐廳取景,室內設計充滿歐洲風情📸
今次我地試左餐廳最近推出嘅懷舊扒房菜單

🔸鐵板西冷扒

🔸鐵板豬扒
豬扒外皮煎得金黃酥脆,口感有彈性,肉汁豐富🐷
醬汁可選醬汁:洋葱汁🧅蒜蓉汁🧄黑椒汁、燒汁、芝士汁🧀

🔸周打蜆肉酥皮湯

🔸黑牛

🔸紅豆冰
椰汁味道濃郁🥥和紅豆的細膩柔滑結合在一起🫘帶來了豐富的口感層次。再加上忌廉雪糕的綿滑和奶香🍨飲落清爽宜人

• 鐵板豬扒
2024-11-05 255 瀏覽
一直都很喜歡這間餐廳,用餐環境舒適,食物質素高之餘,還不時更新餐飲菜單,最近就推出懷舊鐵板菜單🍴鐵板肉眼扒點了七成熟,肉質軟腍零筋位,肉味香濃,淋上惹味嘅黑椒汁,簡直係絕配,另外配菜有西蘭花、椰菜花、薯仔和蕃茄仔等,鮮甜解膩🍴鐵板黃油雞即叫即烤,外皮香脆,肉嫩多汁,配上香濃燒汁,味道一流🍴周打蜆肉酥皮湯濃稠嘅湯底充滿牛奶忌廉和蜆肉嘅鮮味,加上酥脆嘅酥皮,口感和味道都同樣豐富🍴芝士焗西蘭花鋪面嘅芝士烤焗後,金黃焦香,滿滿香濃滋味✨黑牛用上雲呢拿代替傳統朱古力雪糕,別具創意✨紅豆冰另一夏日涼快飲品,滿滿懷舊口味

🍴鐵板肉眼扒

🍴鐵板黃油雞
即叫即烤,外皮香脆,肉嫩多汁,配上香濃燒汁,味道一流

🍴周打蜆肉酥皮湯

🍴芝士焗西蘭花
鋪面嘅芝士烤焗後,金黃焦香,滿滿香濃滋味

✨黑牛
用上雲呢拿代替傳統朱古力雪糕,別具創意

✨紅豆冰
另一夏日涼快飲品,滿滿懷舊口味

2024-10-29 278 瀏覽
位於堅尼地城嘅chill and grill 餐廳裝修佈置優雅 座位寬敞有空間感見到佢哋最近新推出咗懷舊扒房Menu仲要有香港特式既紅豆冰同黑牛🇭🇰夠哂吸引!鐵板西冷,鐵板肉眼揀咗食牛🐮店員一淋上醬汁 鐵板既jar jar聲已經夠吸睛火喉亦控制得岩岩好西冷肉質軟腍適中 口感嫩滑肉眼多汁肉厚 肉味濃郁醬汁可以根據自己喜好揀番洋葱汁,蒜蓉汁,黑椒汁,燒汁同芝士汁而配菜方面有薯仔,西蘭花🥦,椰菜花等另外仲有鐵板豬,雞/漢堡可以揀番小食方面亦都可以揀返打蜆肉酥皮湯,威靈頓牛柳,薯角同芝士焗西蘭花🧀飲品方面亦都有好有特色嘅黑牛,菠蘿冰,紅豆冰甜品仲有芒果拿破崙🥭性價比好不錯👍🏻值得一試
位於堅尼地城嘅chill and grill
餐廳裝修佈置優雅 座位寬敞有空間感
見到佢哋最近新推出咗懷舊扒房Menu
仲要有香港特式既紅豆冰同黑牛🇭🇰夠哂吸引!

鐵板西冷,鐵板肉眼
揀咗食牛🐮
店員一淋上醬汁 鐵板既jar jar聲已經夠吸睛
火喉亦控制得岩岩好
西冷肉質軟腍適中 口感嫩滑
肉眼多汁肉厚 肉味濃郁
醬汁可以根據自己喜好
揀番洋葱汁,蒜蓉汁,黑椒汁,燒汁同芝士汁
而配菜方面有薯仔,西蘭花🥦,椰菜花等
另外仲有鐵板豬,雞/漢堡可以揀番

小食方面亦都可以揀返打蜆肉酥皮湯,
威靈頓牛柳,薯角同芝士焗西蘭花🧀

飲品方面亦都有好有特色嘅黑牛,菠蘿冰,紅豆冰
甜品仲有芒果拿破崙🥭

性價比好不錯👍🏻值得一試
2024-10-28 167 瀏覽
餐廳內歐式風格,地方闊落,裝飾有情調。入面更加有網紅千秋方便打卡。Happy hour啤酒更加$45起,就可以飲到一大杯,性價比很高,適合happy Friday和朋友飲返兩杯。多得店員耐心推介,呢次我們嗌幾個餸都很好味。尤其係前菜蘑菇,係最好食嘅菇。 蟹黃意粉都夠熱同夠濃味。其他幾個餸,燒雞也不錯。餐廳內更加有廁所,裝修亦10分型格,門口手柄是用一個匙羹整成的,廁所手柄更加設計為一把菜刀,好有趣味。總體而言環境適合朋友聚餐和happy Friday飲小酒。到大約夜晚八時,餐廳入座率達八成,如果聚會人數多,建議提前book位。

多得店員耐心推介,呢次我們嗌幾個餸都很好味。
尤其係前菜蘑菇,係最好食嘅菇。 蟹黃意粉都夠熱同夠濃味。

其他幾個餸,燒雞也不錯。

前菜芝士黑松露蘑菇
蟹黃意粉
2024-10-25
前菜芝士黑松露蘑菇
蟹黃意粉
  • 燒法國黃油全雞
  • 黃金蟹黃意粉
2024-10-11 764 瀏覽
今日lunch同同事去食好西。間餐廳係好好嘅打卡地方,一份到去,好似花園咁,有韆鞦,影相好靚吖!入到去,我地叫左2個set lunch食,我食燒牛肉三文治,同事食香煎肓鰽。 個餐一係跟湯,一係跟沙律,佢跟沙律有啲特別,因為可以去佢嘅沙律吧攞一次沙律,呢個安排好正!先講下燒牛肉三文治,好好食,面包烤得好脆。而肓鰽亦都好嫩,但就無咩魚味,但配埋薯條,份量啱啱好。

2024-10-09
10 分鐘 (堂食)
2024-08-09 1874 瀏覽
餐廳環境好靚,一入門口有兩個櫃係自家種沙津菜係好特別嘅打卡位,仲有個枱仔俾小朋友拎糖食🥰(唔知使唔使加錢)另外枱櫈都好濶落,坐得好舒服☺️先黎個頭盤,蒜蓉汁蝦&帶子帶子煎得好香口,蝦都好爽脆☺️初初望落個包以為係好硬好乾原來唔係,係好軟熟好有麥香,點埋個蒜茸汁好好食 😌因為唔飲得酒,叫左個熱情果奶昔,酸酸甜甜平衡得好好 😚主菜揀左個封門柳,叫左3成熟,熟度控制得好好,外層焦香,裡面嫩滑,牛味好濃 🤤值得一提,配菜有一整個青椒,食落好香辣🤣 用黎送酒應該幾好甜品叫左個芒果拿破崙,呢個好好食!🤤 啲cream唔會太甜,個酥皮係勁香牛油味又香甜🤤夾埋酸甜嘅芒果真係好好食 🤤
另外枱櫈都好濶落,坐得好舒服☺️

先黎個頭盤,蒜蓉汁蝦&帶子
帶子煎得好香口,蝦都好爽脆☺️
初初望落個包以為係好硬好乾
原來唔係,係好軟熟好有麥香,點埋個蒜茸汁好好食 😌

因為唔飲得酒,叫左個熱情果奶昔,酸酸甜甜平衡得好好 😚

值得一提,配菜有一整個青椒,食落好香辣🤣 用黎送酒應該幾好

• 美國封門柳
2024-08-06 1512 瀏覽
一家高質西式餐廳,提供食材新鮮、用餐環境舒適、服務周到的用餐體驗。食物相當美味, 加上室內空間寬敞,位置超多。對於喜歡高級西餐的朋友來說,這應該是個不錯的選擇。餐廳也提供了一些特色小吃。整體來說,這家餐廳可以提供令人難忘的用餐體驗,值得一試。餐廳位於堅尼地城站附近,乘搭港鐵只需5-8分鐘即可抵達。點了3樣菜dinner set1. 美國封門柳肉質鮮嫩可口,帶有適量醬汁調味,既不會過於油膩,又能凸顯原料本身的鮮美。2. 羊膝經過慢煮後肉質軟嫩多汁。醬汁濃郁,融合了羊肉本身的香氣,令人回味無窮。搭配的青菜和馬鈴薯也恰到好處3. 芝士焗蠔芝士焗蠔香氣四溢,口感十分誘人。表層的焗芝士呈現出金黃酥脆的質地,口感濃郁。

餐廳位於堅尼地城站附近,乘搭港鐵只需5-8分鐘即可抵達。

點了3樣菜dinner set

1. 美國封門柳

2. 羊膝

3. 芝士焗蠔
2024-07-30
  • 美國封門柳
2024-07-29 1482 瀏覽
燒牛肉芒果沙律:芒果令炎熱夏天帶起食慾。再加上牛肉鮮嫩 五花肉煎帶子配南瓜蓉:想不到風味口感會十分夾。而且南瓜蓉够creamy 黃金蟹黃意粉:香濃再配啖啖蟹黃美國封門柳: 肉質嫩滑。而且唔鞋口而且有幾款不同的啤酒,沙冰,甜品。真係好岩一家人去食。照顧大家需求❤️❤️去堅城除了樹牆打卡外。附近都有一間Chill and Grill ,而且適合一家人。小朋友可打卡千秋和糖果區。再加上餐廳食物款式也多。值得一食❤️❤️

燒牛肉芒果沙律:芒果令炎熱夏天帶起食慾。再加上牛肉鮮嫩

黃金蟹黃意粉:香濃再配啖啖蟹黃
美國封門柳: 肉質嫩滑。而且唔鞋口

2024-07-25 1409 瀏覽
幾鐘意堅城既Chill and Grill ,因爲都幾kids friendly ,有candy bar 又有千秋,阿仔又食得好開心❤️燒牛肉芒果沙律:厚切的燒牛肉帶有微微的香煎香氣,肉質鮮嫩多汁,👦🏻食左勁多 五花肉煎帶子配南瓜蓉:連平時唔食帶子既👦🏻都食,因為帶子配五花肉、煎香口感度大增美國封門柳:美國封門柳厚實得來,七成熟也十分之淋,肉質够濃郁黃金蟹黃意粉:滿滿的蟹黃濃郁香甜,成碟意粉👦🏻食朱古力心太軟:外層酥脆微焦的蛋糕外殼,成功包裹住內裡柔軟濃郁的朱古力心,👦🏻又反而食晒雲利拿雪糕🍧🐷就飲Stella 啤一啤,我就同👦🏻飲chocolate milk shake ❤️

黃金蟹黃意粉:滿滿的蟹黃濃郁香甜,成碟意粉👦🏻食

估唔到舊區附近會隱藏住一間環境咁靚嘅餐廳😮呢日影完相穿過歷史悠久嘅西環邨就發現呢間擁有開陽闊大有outside坐位既餐廳,就係咁就吸引咗我哋入去啦😆餐廳空間真係超大,令人感覺好舒適,樓底好高,內裏充滿打卡位,而且重有個鞦韆響度可以影靚相🤩兼且有幾張大梳化位打卡又靚又舒服🌀Mexican Quesadilla呢個墨西哥餡餅個雞肉有少少香辣,入面仲夾住好多芝士架😍好正呀!配埋Sour cream 同蕃茄粒一齊食味道平衡清新🌀Golden Crab Yolk spaghetti醬汁好Creamy 豐富,每一啖都食到有滿滿既蟹黃🤤意粉帶煙韌軟硬好適中👍🏻好食吖!!🌀Mango Napoleon 呢個芒果拿破崙必食😋造型擺盤好靚之餘,酥皮好鬆脆,切落去勁脆既聲好醒神🤣面層嘅芒果粒好甜吖!good👍🏻吉士醬做得亦好好,香滑唔會太甜,勁好食❤️🌀 passion fruit Mojito Mojito 平時就飲得多啦!但熱情果既Mojito 就比較少見,估唔到熱情果又幾夾到薄荷葉喎,甜甜酸酸,又Fresh又好飲😋見到有個Candy Corner,就連小朋友都照顧周到👍🏻其實我哋大人都好鍾意🙊
估唔到舊區附近會隱藏住一間環境咁靚嘅餐廳😮
🌀Mexican Quesadilla
🌀Golden Crab Yolk spaghetti
🌀Mango Napoleon
吉士醬做得亦好好,香滑唔會太甜,勁好食❤️
🌀 passion fruit Mojito

• Mango Napoleon
  • 黃金蟹黃意粉
2024-07-20 1061 瀏覽
今次揀左好高質嘅西餐一齊傾計食飯🍽️餐廳位置係堅尼地城站行過去5-8分鐘左右餐廳有室內同埋室外位置,室外仲可以帶寵物tim~🥰歐陸工業風嘅裝修令人有種好舒服嘅感覺,入面座位寬敞,仲會有bb凳好貼心👍🏻門口位置有個小小Candy corner🍬仲有個靚靚千秋打卡位🌸天氣咁熱🥵飲品我揀左椰子飄香🥥,好香椰子味仲帶左微微嘅菠蘿香味🍍,夏天飲真係好解暑,好清爽嘅感覺😌日本青森王林蘋果蟹肉沙律評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻青森王林蘋果中間每層夾住蟹肉沙律,蟹肉沙律配埋爽甜既蘋果,每一啖都好有口感,好match好特別🍏泰式雞肉芒果沙律評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻沙律菜加上左洋蔥絲、青瓜、車厘茄同芒果粒🥭烤雞肉好嫩滑小朋友都好啱食,仲有個泰式醬汁配比你,好fresh😋香燒蒜蓉大啡菇配忌廉菠菜苗評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻超級好食!!!大啡菇好juicy好多汁,好creamy濃郁既忌廉汁煮菠菜苗,每一啖都係好juicy,仲有好多芝士係焗完溶於面,真係令到整個口感昇華👍🏻五花肉煎帶子配南瓜蓉評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻擺盤已經令人垂涎欲滴🤤五花肉上面都有帶子,五花肉煎得好香口,半肥瘦既肉入口即溶,帶子煎到有脆邊😋黃
今次揀左好高質嘅西餐一齊傾計食飯🍽️
餐廳位置係堅尼地城站行過去5-8分鐘左右
餐廳有室內同埋室外位置,室外仲可以帶寵物tim~🥰
日本青森王林蘋果蟹肉沙律
泰式雞肉芒果沙律
香燒蒜蓉大啡菇配忌廉菠菜苗
五花肉煎帶子配南瓜蓉
黃金蟹黃意粉
評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
意粉嘅醬汁好creamy仲啖啖蟹黃,意粉口感軟硬適中,每條都沾滿醬汁,每啖都充滿蟹肉,令人一試難忘🤤
Grilled Chicken Breast
評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
烤雞胸肉質多汁嫩滑,外層燒成網紋狀視覺已經享受,配搭埋牛油果芒果salsa更加fresh,而烤薯菜亦令到主菜更豐盛😋
US美國封門柳
評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
5成熟嘅肉質亦都超軟腍,肉香緊緊鎖住,牛柳入口感juicy😋
芒果酥皮拿破崙
評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
看似簡單嘅甜品都係非常考功夫,每層酥皮夾住新鮮既芒果忌廉,酥皮香酥鬆脆,忌廉軟滑濃郁仲夾雜雲呢拿籽,令到整個甜品都有意想不到嘅驚喜🥰
意大利芝士蛋糕
評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
咖啡控必食🙈除左有咖啡味仲有淡淡嘅酒味😌tiramisu面頭有一球咖啡雪糕,口感好絲滑,仲有一層朱古力片,第三層就係cream cheese 口感綿密,香濃而甜度適中🤤🤤
2024-07-19 840 瀏覽
間唔中揸車經過西環呢間餐廳,都會俾佢粉紅粉藍嘅戶外空間吸引咗,仲要知道佢勁多打卡位,鞦韆啊,吧枱啊,月球燈呀,今日終於著得靚靚去打卡!室內空間真係超大,聽講有7000幾呎,坐得好舒服,menu野食飲品都好多選擇。Golden crab yolk spaghetti 好有驚喜,估唔到中式蟹皇配炒意粉又咁夾,味道好鮮甜惹味。 平時好鍾意食Chicken quesadilla呢個墨西哥餡餅,呢度個雞整得辣辣地,又幾特別。甜品都一樣出色,Mango nepolean個皮好脆,賣相一流,芒果酸酸甜甜勁新鮮。飲品叫左mixed berries smoothinies 同latte,兩杯飲品賣相都好靚,拎住周圍打卡勁有feel! 下次要再同姊妹一齊嚟!

2024-07-17 648 瀏覽
Happy dinner 🫶🏻 同bestie傾偈好地方西環又大又靚嘅餐廳 極度空間感平日晚上冇乜人 坐低非常之舒服 啲嘢食高質 又唔貴 可以慢慢坐服務態度好 👍🏻 超級值得推介Main : 🤍Pork Belly with scallop $168有大大粒嘅帶子on top! 好豐富嘅口感,不油膩。🤍Prawn & Scallop Risotto $188又大又新鮮嘅海鮮,配上意大利飯。材料豐富。🤍Sizzling Fajita With Vegetable $1584塊薄餅配上醬汁同埋炒好嘅蔬菜食,乳酪同埋蕃茄醬自己配合適量的比例,就算夏天食呢一個都唔會覺得冇胃口,好開胃!Starter :🤍Apple Crab Salad $148呢一個菜式好新鮮好清新,甜甜嘅果肉,加上蟹肉嘅鮮味,非常開胃,真材實料絕對推介。Desert :🤍Creme Brulee $88兩個人share都夠食,香濃。Drinks :🤍Smoothies with fruit $68🤍Strawberry Milkshake $78呢兩杯嘢充滿果香味同埋都好大杯
Happy dinner 🫶🏻 同bestie傾偈好地方
西環又大又靚嘅餐廳 極度空間感
平日晚上冇乜人 坐低非常之舒服
啲嘢食高質 又唔貴
可以慢慢坐服務態度好 👍🏻 超級值得推介

Main :
🤍Pork Belly with scallop $168
有大大粒嘅帶子on top! 好豐富嘅口感,不油膩。

🤍Prawn & Scallop Risotto $188
又大又新鮮嘅海鮮,配上意大利飯。材料豐富。

Starter :

🤍Apple Crab Salad $148

Desert :
🤍Creme Brulee $88
兩個人share都夠食,香濃。

Drinks :
🤍Smoothies with fruit $68