2018-12-30 380 瀏覽
西環佈滿高質餐廳是一個毫無疑問的事實,但近期最愛必定係Little Creatures!只要到堅尼地城站再行大約五分鐘就輕鬆到達餐廳,店內空間感十足,坐得舒服,如果約左一大班朋友,絕對係聚會地點既好選擇!來到點餐時間,先來杯自家制的啤酒,亦是餐廳的重點!個人就認為Standard Size比較化算,因為Beer Tasting Paddle雖然可以試全部款式啤酒,但每杯只有大概一口(每款100ML),但如果不太飲啤酒/想來打卡的朋友,可以考慮一下!而我今次就點了花味重的Bright Ale Beer。食物方面,點了Hand Cut Frites (With Truffle Mayo), Margherita Pizza, Uni Spaghetti Carbonara,其實對食物質素無甚麼期待,但竟然驚喜地有水準!而且食物有一定份量,一定會食到飽先離開~Hand Cut Frites的重點在醬汁,Mayo 好creamy 但唔會有令人食濟既感覺,薯條份量十足而且 鹽份分佈平均,好岩送酒食!Margherita Pizza 是名符其實的薄批,薄餅燒得剛剛好,軟身的芝士同番茄配合得好。Un

Bright Ale

Hand Cut Frites

Margherita Pizza

Uni Spaghetti Carbonara

Uni Spaghetti Carbonara 完全有賣大包的感覺!海膽十分足料而且唔會食到好腥既味,味道同Carbonara十分夾!

其實呢間餐廳性價比高:環境好(寬闊唔會覺得迫),價錢合理(手工啤抵),食物高質素(送酒食物好),想不到不回頭的原因,就算你不太喜歡啤酒,亦為你推介這餐廳!
題外話/補充資料: 侍應們都是啤酒的專家,對啤酒沒有甚麼頭緒的人,可以問問他們的意見!
2018-12-23
Bright Ale