2024-08-31
難得放假想搵間餐廳chill下,之前見到人推介呢間係灣仔頂樓既sky bar! 可以俯瞰成個灣仔夜景🌙😍 就決定要入黎relax同chill下! 餐廳餐面仲有個stage 應該不時會有駐場歌手表演tim• 🥗 煙三文魚凱撒沙律微微煙燻過的三文魚,再帶點自然的魚油香配上爽脆的沙律菜一齊食,十分開胃~· 日式清酒煮蜆配蒜蓉包蜆肉無任何沙粒/腥味,配上清酒一齊食,更有提鮮作用,而佢個蒜蓉包造法同坊間有少少唔同,師傅將多士焗得好香脆,然後再將蒜蓉醬直接茶上表面,作為蒜蓉控既我十分欣賞🙂↕️🤞🏻· 慢煮澳洲和牛面肉、牛筋忌廉闊條麵🍝食得出和牛比普通牛肉油花更細緻,肉質更軟腍,膠質更豐富、牛根炆得好軟稔,唔會太痴口;而闊條麵質感剛剛好,再掛上忌廉汁一齊食,都唔會太膩👍🏻· 慢煮西班牙豬架配蘋果醬 (Side dish: 黑松露薯蓉)🐖🍎豬架味濃郁,帶有脂肪、油脂,鬆軟美味師傅輕輕煎香至金黃,更加有助吸收肉汁,所以咬落去除左好嫩之餘,而且好juicy~蘸上蘋果醬,醬汁層次更豐富呀· Kiwi Flip-Flop🍸最後叫左杯signature mocktail! 表層用左Yogurt,內裡加上Kiwi
• 🥗 煙三文魚凱撒沙律
微微煙燻過的三文魚,再帶點自然的魚油香
配上爽脆的沙律菜一齊食,十分開胃~
· 日式清酒煮蜆配蒜蓉包
· 慢煮澳洲和牛面肉、牛筋忌廉闊條麵🍝
豬架味濃郁,帶有脂肪、油脂,鬆軟美味
蘸上蘋果醬,醬汁層次更豐富呀
· Kiwi Flip-Flop🍸
最後叫左杯signature mocktail! 表層用左Yogurt,內裡加上Kiwi汁,呢個配搭幾特別同少見!但甜度岩岩好,值得一試,亦為呢餐飯畫上完美句號!