2020-11-14
和好友慶生,今日嚟咗又一城一間比較Prestige嘅意大利餐廳。餐廳有一半位置比較開陽,令一半喺室內,隱密性高啲,不過兩邊都坐得舒服。點菜後冇幾耐,侍應已經遞上一籃麵包,有四款不同麵包,可以點橄欖油和黑醋,好好味。前菜先叫咗「松露和牛薄片」( $168 ), 和牛切得好薄,帶點raw而且入口感覺好嫩滑,而且估唔到份量咁多,我哋每人都食咗至少四片。和牛味道唔濃,但加上松露片和蛋黃碎嘅香味,還有很多火箭菜特嘅味道,整體配合得很好。「意大利紅蝦鮮蕃茄醬意粉」( $268 ),呢個意粉有驚喜,醬汁帶點微辣,但係非常鮮味,相信係用紅蝦煮出嚟嘅鮮甜,食落有點似龍蝦汁呢!意粉質感剛剛好,外軟內硬,係正宗的Al Dente感覺。紅蝦肉質爽嫩彈牙,蝦頭煮得好腍,雖然只有一隻,但意粉裏面其實已包含很多蝦肉碎,還有幾粒蕃茄仔,都有少少辣呢!非常推介值得一試。「鹽焗原條意大利鱸魚」( $298 ),上碟嘅時候賣相很有趣,這個啡啡綠綠的外殼,起初以為是香脆麵包可吃,其實全部是鹽!就是用這個包着原條鱸魚來焗,貪玩試了一口,的確很鹹呢!不過條魚就唔算十分鹹,加上檸檬汁,味道都不錯。整條無骨可吃,份量又足。好友喜歡吃
好友喜歡吃牛,當然要叫返塊扒俾佢啦,要咗一份美國黑安格斯肉眼扒( 350g / $298 ),一上枱已經聞到好香嘅牛味,煎得好靚,肉質一流,好腍容易咬之餘,每一口都充滿油脂甘香,好難得食到咁好嘅扒!
見佢呢度嘅飲品好精緻,我哋都每人叫了一杯飲品,包括「玉蝶戀花」( $118 ),含少量威士忌,另外有桃和檸檬等材料,朋友話酒味唔算好濃,都容易入口,飲落酸酸甜甜咁。
我叫咗一杯淺藍色嘅「海洋浪花」( $68 ),望落已經好醒神,呢杯冇酒精成份,主要係西柚味,所以唔會太甜,食晚餐飲都唔錯啊。
朋友生日雖然冇買蛋糕,不過叫咗個法式焦糖燉蛋( $108 ),趁朋友行開同店員要求寫上生日祝福語,食到咁上下,佢哋幾位店員就捧住個點左蠟燭嘅甜品、唱着生日歌出嚟,朋友都好驚喜,很開心呢!當然個法式焦糖燉蛋係超好味的,勁滑,而且甜度剛剛好,配上少許水果,兩個人食剛剛好。
這裏的食物質素固然好,連服務都好細心,除咗主動過嚟幫我地夾意粉,送上生日甜品後又主動幫我哋影相,睇番佢嘅價錢都唔算好貴, CP值勁高!希望再有機會過來。