2022-08-18
太古坊 Oxford House 依個位本來無一間好大的酒樓現時由Pirata Group 進駐開左幾間新派餐廳.La Favorita 就係其中一間主打意大利菜的餐廳食物方面: 份量好大,我地食完前菜都有點飽. 可幸主菜份量適中亦非常美味十分滿足.IL GRANDE TAGLIERE (A grand selection of our salumi,meat and cheese with condiments) 中間生牛好滑,3 款cool cut 都出色有不同的口感配合少咸的芝士及淡淡的曲奇very match.BURRATA CLASSICA (Sicilian Tomatoes, extra virgin olive oil) 水牛芝士味唔會過濃蕃茄很甜兩者好夾.DECADENT PRAWN COCKTAIL (King Prawns,house cocktail salsa,misticanza) 蝦很彈牙沙律汁很清爽墊底的生菜也很爽脆.TAGLIATA DI MANZO(Wagyu beef striploin,roasted potates) 牛扒有炭香,薯仔好好
La Favorita 就係其中一間主打意大利菜的餐廳
TAGLIATA DI MANZO(Wagyu beef striploin,roasted potates) 牛扒有炭香,薯仔好好味十分香糯
HANDMAKE CAVATELLI ALLO SCOGLIO(Clams,mussels,prawns,calamari)海鮮算多,意粉質地硬實煙韌蕃茄味濃不會太咸
PORCHETTA ALLA ROMANA (Slow-roasted pork belly,heritage vegetables)豬肉很淋但皮很脆,橙色的醬很似豆板醬很特別.
CHEESE WHEEL AL TARTUFO (Tubetti pasta,truffle sauce,fresh truffle)依個一定要食連唔喜歡白汁的朋友都覺得好好味truffler味唔會過搶,芝士同汁掛在小粒圓圈意粉中很合適.由於意粉是小粒所以不會膩.
GRAND DESSERT PLATTER (Delizia al limone,torta al cioccolato,seasonal fruit) 青檸雪葩清新很酸很醒,花生醬布甸配上紅桑子雪葩真係十分回味
環境方面 : 十分傳統的意大行餐廳的裝修,紅色沙發卡座枱與枱之間都有一定的距離空間感足夠
服務方面 : 服務員很貼心, 上菜時候都會介紹亦不時加水.