2020-04-05
Paul lafayet 既Crème Brûlée 法式焦糖燉蛋曾經盛極一時。當時我已經試過啦,系想再食既,但系要$50一個,太貴了,唔捨得買黎食>.<上年推出「法式焦糖燉蛋節」 一份價錢,兩份喜悅,買一送一,即係$25就有一個,買左幾張coupon,因為會抵食好多!岩岩換左黎食,終於記得影相啦,緊系寫返個食評,哈哈!入店會見到系甜品櫃放著好幾十個燉蛋,一層一層整整齊齊咁堆疊起來。 購買既時候,店員會「即叫即燒」:在燉蛋面上鋪滿黃糖,用火槍將黃糖燒作焦糖,燶燶哋嘅效果,燒得幾均勻幾靚!之後店員會提示返要半個鐘內盡快食用,保持 面層焦糖薄脆皮(有次我拎走食,的確無咁好食!要襯新鮮食呀!)今次我急不及待,即場品嚐啦!香脆的焦糖糖衣,配上散佈雲呢嗱籽有奶香既滑溜燉蛋, 味道和口感都幼滑細緻, 真叫人回味。
岩岩換左黎食,終於記得影相啦,緊系寫返個食評,哈哈!
今次我急不及待,即場品嚐啦!