2020-10-27
今次選擇Crowne Plaza Staycation其中一個原因是紫粵軒。由於食飯朋友一共5人,響仲有限聚令之下,我地選擇咗外賣上房食。文思豆腐羮味道清雅炸蟹蓋係唐閣8成水準,6成價錢,相當抵食黃金蝦都幾好龍蝦脆米海鮮湯飯好足料,湯入面好多海鮮,我唔敢講都係新鮮,但起碼解凍解得好,肉質味道都保留到。甜品棗皇糕唔算好特別但都係合格嘅職員三番四次提醒我地片皮鴨外賣味道口感會打折扣,可是太想食既我地都唔理得咁多,叫左先算。我地番到去9秒9就開餐,雖然係凍咗少少,但都唔差。肉質同皮都好好食。佢片皮鴨最特別嘅地方係醬料。一般片皮鴨係用海鮮醬,有啲地方會用砂糖。但呢度嘅片皮鴨係用蜂蜜。雖然佢味道好好其實連蜂蜜都唔使用,但呢個配搭就顯得好特別。片皮鴨第二食係生菜包,鴨肉加筍同其他配料,我哋食剩少少,第二日返熱返都依然美味。黃金蝦味道都唔錯,但可能放入外賣盒後失去左Sohyang,感覺就好普通了。紫粵軒嘅出品其實都唔錯,如果唔係因為限聚令問題我就建議堂食,起碼每碟餸新鮮上枱一定會好食好多,而且一餐飯用咗10幾個膠盒,實在覺得太唔環保了。對唔住,地球... 🙏🏻🙏🏻🙏🏻
文思豆腐羮味道清雅
炸蟹蓋係唐閣8成水準,6成價錢,相當抵食