2018-03-07
今日我老友豬女生日,約埋幾個friend賀吓佢。去邊度食好呢?平時多數大魚大肉,今日不如去食番d清清地嘅野都好喎,豬女提議去喱間素食料理,其他靚女都舉腳讚成。哩間食店面積唔算大,我地6點幾嚟到有位,7點幾就已經full house喇。攞d餐牌睇吓先,好快我地就點左五個餸。壽司拼盤嚟喇,個賣相真係。唔講真係估唔倒係齋,好考手藝,做得維肖維妙。我地忍唔住要起筷喇。個賣相俾佢呃倒,估唔到放入口都俾佢呃埋,口感、質感同味道都9成9似真,以為去左東京食壽司添,20件壽司俾我地一輪衝鋒,迅速殲滅晒喱個日式海鮮pizza睇起嚟重靚過P記嗰d,超吸引,五條友爭住挾嚟食。一啖咬落去,好鬆化,個底好脆,料又多,味道又好,真係好食過P記嗰d,俾個讚你喱碟薑蓉炒翡翠苖水準就普通左d,畧嫌炒得老左少少。呢碟焗牛仔肉熱辣辣上枱,撕開d錫絲,熱到有煙走出嚟,望落去巧正。試吓d牛肉先,真牛肉一樣,唔講真係唔知係齋嚟,配埋其他蔬菜同配料焗,超yummy喎喱個胡椒菜肉雲吞翅,我就真係好鍾意。Why?因為胡椒份量夠,味濃,d老人家用嚟驅風就一流囉。配埋d猴頭菇同鹹菜,d雲吞真係超…………………………好味,全部俾我地食晒同飲
攞d餐牌睇吓先,好快我地就點左五個餸。
喱碟薑蓉炒翡翠苖水準就普通左d,畧嫌炒得老左少少。
喱個胡椒菜肉雲吞翅,我就真係好鍾意。Why?因為胡椒份量夠,味濃,d老人家用嚟驅風就一流囉。配埋d猴頭菇同鹹菜,d雲吞真係超…………………………好味,全部俾我地食晒同飲晒。
每人百零蚊,唔算太平但又真係唔貴喎
間中嚟食吓,都算另一種選擇同享受。一般齋舖d齋魚齋肉就食唔少,但呢間竟然連齋pizza同齋日式海鮮拼盤都諗倒,真係夠晒創意,但可以整到咁真,d材料一定唔少,如果大部份都淨係蔬菜而無其他添加物品做嘅就最好,不過難度就會相當高囉。