2024-01-20
今日一行三兩好朋友,坐低嚟Delifrance度,食返場唔花巧但又暖笠笠嘅晚餐嘅。我地一齊share咗好幾款經典好食嘢,開胃湯我地試咗個芝士蕃茄忌廉湯,真係有種濃郁至極嘅蕃茄味道,忌廉仲足足喺湯頭上浮住,百搭啲嘅法包,搶墟!🍅咬一啖脆脆嘅白汁火腿粟米三文治,火腿粒粒分明,加埋粟米嘅甜,我飲口茶,完美!真係好有層次,仲溫暖我隻心小小咁,唔講則啲,佢收拾番個下午嘅疲累感。嚟到重頭戲,頭版頭!我哋叫咗煙三文魚卡邦尼,啲意粉啱啱好,彈牙得黎唔爛,好似煙三文魚味道入面嘅鹹味同埋白汁嘅融合,食落意猶未盡。肉醬千層麵呢,厚厚肉醬層次分明,滿滿嘅番茄同肉汁,食落感覺好豐富!旁邊嗰薯蓉又香又滑,融合埋啲芝士粉,係呢個寒冷冬日裡嘅一大慰藉。今次食完,真係要讚下,雖然唔係啲好高級嘅餐廳,不過幾個夥伴坐一坐,食個簡單溫馨嘅晚餐,都算係完美嘅小確幸啦!💖🍲🍴