2024-10-29
旺角阿來泰式地道風味餐廳真係好正!😋 我哋今次試咗幾道招牌菜,真係每一道都好有驚喜。首先講下辣椒膏蝦頭油海鮮炒飯,呢道炒飯真係色香味俱全。🍚飯粒粒分明,🍤蝦頭油嘅香味好濃,辣椒膏嘅辣度啱啱好,唔會太辣但又夠味,食到停唔到口。海鮮好新鮮,配埋炒飯真係一流。跟住就係泰式明爐冬蔭功烏頭魚,呢道菜嘅湯底酸辣開胃,🐟烏頭魚肉質好嫩,吸收晒湯底嘅精華,真係好味到不得了。冬蔭功嘅香茅、🍋檸檬葉同🌶️辣椒嘅香味交織埋一齊,真係好正。青咖喱雞都唔可以錯過,咖喱汁好濃郁,雞肉好嫩滑,仲有🍆茄子同青豆,口感好豐富。🍛 青咖喱嘅香味真係好吸引,食到你食指大動。最後,我哋揀咗整個椰青做飲品,清甜嘅椰汁為呢次嘅美食之旅畫上完美句號。🥥 椰青嘅清爽口感,真係好似置身泰國海灘咁🌴,享受住🌞陽光同海風。總括嚟講,旺角阿來泰式地道風味餐廳唔單止提供正宗嘅泰國美食,仲有濃濃嘅泰國風情。每一道菜都充滿驚喜,係鍾意泰國菜嘅朋友必去之地。🇹🇭🍽️