星期三又係同呀媽撐枱腳嘅時間,因為放工去開工業區嗰邊換嘢,所以行咗去Emax搵嘢食。本身諗住去foodcourt搞掂,但經過地下見到有間🇹🇭新派泰國菜,啲嘢好似都啱呀媽食,又有2人set,閒日都坐得幾滿座,有啲信心保證咁,所以就入咗去食。餐廳唔算好大,擺到十幾張枱到,坐落都舒服。環境色調偏暗,配埋啲音樂,係幾relax幾chill嘅,仲見到corner位有live band位置🎸,可能weekend有表演啩。睇下食乜先,食物選擇唔算好多,有2人set同4人set,另加2版單點菜式。其實set真係幾抵食,乜都有啲,但呀媽驚食唔哂2個主菜🙈,又唔係好啱沙律,所以散叫咗。呢到嘅泰菜款式比較特別,唔同九龍城傳統泰菜館見到嗰啲,似西式fusion。首先要咗🥥椰子雞湯($78),奶白色的幾香,用咗唔少芫荽同薑吊味,同有雞柳。味道清清哋,幾甜,每人飲咗成2碗到,係足2-3人份量。既然唔叫2個主菜,就要份大啲嘅小食啦,要咗泰式併盤($188)🍢。份量一啲都唔少!仲有好多款小食添,一次過滿足多個願望😉。燒蟹蓋有3細隻仔,好的骰🦀,中間釀咗薯蓉同少少蟹肉,幾香口。泰式鳳爪就係凍食嚟嘅,無骨啱晒我呢啲懶精🙈

椰子雞湯

泰式拼盤

既然唔叫2個主菜,就要份大啲嘅小食啦,要咗泰式併盤($188)🍢。份量一啲都唔少!仲有好多款小食添,一次過滿足多個願望😉。燒蟹蓋有3細隻仔,好的骰🦀,中間釀咗薯蓉同少少蟹肉,幾香口。泰式鳳爪就係凍食嚟嘅,無骨啱晒我呢啲懶精🙈,味道酸酸甜甜幾開胃。豬頸肉就有好多塊,幾好食,但底部有啲油。另外仲有4串串燒同魚餅,呢2樣相對普通。
保雲酥龍蝦辣茄醬意大利飯

主菜就揀咗保雲酥龍蝦辣茄醬意大利飯($158),貪佢有龍蝦🦞。上碟都幾精美,龍蝦有半邊,雖然唔大隻,但蝦肉鮮甜彈牙,加上面頭鋪咗好多蒜香麵包粉脆脆,好香,正👍。至於個意大利飯,估唔到都幾辣🌶,呀媽就話ok,我要飲多啖水,但幾惹味。
Tiramisu

最後要咗賣飛佛嘅☕️咖啡提拉米蘇($48),多數喺menu見到我都一定會嗌,唔理幾飽都好。其實呢日都已經好飽,我無諗過只係叫3樣嘢都有咁嘅效果,呀媽英明😎。個tiramisu就一般般啦,隻芝士似忌廉多啲,個質感就似普通蛋糕。鹹食好食啲,有機會再嚟叫甜品的話反而想試糯米飯,見到隔離叫好色彩繽紛咁。

總括嚟講,間餐廳喺各方面都比我想像中好,價錢合理,食物質素唔錯😋,幾啱口味,而且份量十足,呢樣(對呀媽)真係好緊要。同時,店員好友善貼心,會主動幫你換碟,同擺好個位上菜,抵讚。最後,走嗰時發現原來餐廳另一邊都係佢哋嘅,係寵物營地🐾,滿座率仲勁過餐廳嗰邊添,真係估唔到。
2019-10-16