2014-05-10
放假前夕同honey享受二人世界, 第一次搵食到半山區, 行到咁高之前先在山腳坐低嘆吓Häagen-Dazs, 一直沿行人電梯至堅道再直上, 8pm前終於到逹, 幸好先上網見到門面相片, 所以都好容易找到. 一入餐廳較黑暗有幾張未有客人既枱, 以為只是咁少位? 原來轉入去別有洞天, 空間闊落, 有窗邊枱, 有十幾人枱....我們2人揀了最入的window seat(不過只有上半窗是看到街外既高樓及天空, 下半窗可能近路邊所以貼了磨砂貼), 餐廳內歐陸式裝修感覺好warm, 毫不拘束, 有如到了歐洲小鎮般. 外籍waitress很有禮貌, 還耐心介紹wine list, 其中更推薦這支DREOLINO Chianti 2010紅酒, 她詳細介紹這盛產於意大利中部其中一個酒莊DREOLINO, 這一帶既酒莊知名度好比法國既Bordeaux. 這枝酒既包裝還特別地用了籃子包裝, 而餐廳更有創意地用這籃子加上蠟燭造成燭台放在餐枱裝飾.食物方面, 很愛appertizer既Mussel & Clam w/white wine, 白酒湯帶有濃郁海鮮味, 用來沾麵包更滋味, 而蜆肉比青口更大隻及
題外話/補充資料:
我們好enjoy這裏既環境, 食物質素及服務. 唯一是washroom既設計男廁格及女廁格都在同一washroom內太近距離了, 感覺有些尷尬.