2019-07-25 58 瀏覽
一直好想試下fine dinning,但多數都係集中係港島,對我黎講遠左少少。最近發現土瓜灣附近竟然有,而且價錢唔算好貴,於是就約埋frd 放工一齊去試下。呢間餐廳位置有少少偏,係條巷仔入邊,非常隱世。行入少少就見到出面有forkers 既招牌,用粉紅既logo好sharp。入面細細間,得幾張枱,但完全唔會覺得逼,可以靜靜地有私人空間,同frd傾計,而且播既音樂係輕音樂同jazz ,感覺好放鬆。而且環境暗暗地,好有情調,如果情侶就會感覺更加浪漫。我地好彩之前book左枱,如果唔係都可能無位。我地頭盤係食黑毛豬火腿肉腸配蒜蓉包。佢既黑毛豬火腿咸香味好出,配埋蒜蓉包感覺岩岩好,愈咬愈回甘,一開頭已經令我有期待。餐湯店長介紹係羽衣甘藍雜菜湯,羽衣甘藍通常飲涼茶或者沙律間中會食,估唔到用黎煮雜菜湯都幾好飲,唔會好似羅宋湯咁酸同濃稠,幾健康同好飲。主菜我地叫左安格斯肉眼扒同蛋黃醬鱈魚扒。去食扒我都成日驚會整得太靭或者調味不當,但今次又唔會,岩岩好而且肥瘦得宜,入口好香肉味,有咬口加少少鹽調味,值得一讚。另外,今晚special晚鱈魚扒都把握火候好好,表皮脆口,而且好細心挑曬骨,我呢種唔係好識食魚

另外,今晚special晚鱈魚扒都把握火候好好,表皮脆口,而且好細心挑曬骨,我呢種唔係好識食魚,驚魚骨既懶人都完全無問題,加上入面好嫩滑,就算加少少錢百幾蚊都值得。

食到最後仲有甜品同餐茶,今晚甜品係cheese cake,香濃既芝士味,而且細細件配埋early grey,成餐好完滿。
佢既薯條同沙律係不斷refill,薯條真心好味,即炸熱辣辣,有香草同黑松露醬,當小食配埋酒真係無得輸。
月尾出糧當獎勵下自己,而且呢個價錢有咁既質素,性價比好高。溫馨提示,如果去既話可能帶件外套會好d,冷氣有少少凍,不過環境氣氛一流。