2011-07-24
大約10日前我同朋友透過HK RESTAURANT WEEK 訂咗呢間荷蘭餐廳既$298 3-course dinner,7 点過D就嚟到。由於想傾密計,所以揀咗坐近門口的2人枱。一坐低就有一個STAFF放低WINE LIST,但係由於我地2個都唔好WINE,我地最後各自叫咗一杯荷蘭出既HEINEKEN啤酒由於係HK RESTAURANT WEEK 既 offer, 所以我地可以揀既野食係SET咗既,好彩呢度既名菜LAMB FILLET 都係選擇之列,否則我一定會好失望STARTER我同友人响待應叔叔推介下叫咗荷蘭特有既garnaaltjes (north sea shrimps w/cocktail sauce, crisp garden greens and whole wheat toast),同埋我至愛既紐西蘭藍青口 估唔到D蝦仔細細都竟然可以咁鮮味,我同友人都一致推介呢個頭盤 以頭盤嚟講,呢個份量既藍青口簡直令人驚喜,而且隻隻青口都充滿海水味,真係抵到冇朋友食完頭盤之後冇几耐到2個主菜出場,主打既Lamb Fillet 有焗薯既陪同出場,而另外的mushroom risott
食完頭盤之後冇几耐到2個主菜出場,主打既Lamb Fillet 有焗薯既陪同出場,而另外的mushroom risotto 賣相亦相當討好。但由於之前睇過既食評差不多個個都推介呢度菜,所以我同友人急不及待要先將佢放入個口度
食完主菜,侍應好禮貌咁問我地使唔使抖陣先上甜品,由於我地2個都想CHAT一陣同埋有D飽,所以欣然接受佢既建議,但D美食落一落格先叫甜品
可能我地真係傾得太開心,所以半粒鈡之後侍應問我地上得甜品未,我地亦ready for them la
一如之前果2個course, 我地叫咗一樣荷蘭地道甜品poffertjes (dutch coin size pancakes) w/vanilla ice,同埋一樣我地中意食既Chocolate Truffle cake,前者個賣相好得意(由於同佢影既相有本人個樣,所以不便UPLOAD, 大家可以睇番其他reviewer既相作參考),味道冇普通PANCAKE咁甜,但有少少咸味,友人不太接受,結果我就老實不客氣地清咗呢碟甜品
至於Chocolate Truffle cake就同我地想像中既有D出入,唔係好似心太軟咁濕,但係亦冇brownies 咁硬身,但朱古力味就超濃,好朱古力既朋友應該會欣賞
總結全晚既晚餐,無論係食物、環境定係service 我同友人都俾5粒星,好希望下次有机會再嚟happy hour再試埋佢其他特式荷蘭小食