2020-06-01
Avocado salads, octopus, beef, Fraldinha, Dadinhos de tapioca, Menina Geisha, Salmon fish今介紹係位於fridge附近嘅Uma Nota, 佢係一間日本同巴西fusion菜,今次想先講一講個環境,Uma Nota係非常容易認得,因為佢門口有一幅好大嘅壁畫,而且有一條好似彩虹梯咁樣嘅樓梯通常有好多外國人喺出面坐住飲酒,所以係TGIF都屬於人氣之選,本身我book咗8:00鐘,我冇諗過佢要8:30先可以比到枱我,然後餐廳係非常之熱,嗰日仲要落完雨,天氣非常焗,令我哋非常之狼狽。等左半個鐘之後終於有位,位置上有啲狹窄,人流都比較多,侍應都係忙到不可開交嘅,我哋叫咗六個餸。首先先上菜嘅係Dadinhos de tapioca,即係木薯粒,佢方形切粒嘅一個可以做到一口一件嘅效果,然後配上泰式辣醬,味道呢就似薯餅,但屬於係好食嘅薯餅,未算係非常之標青。然後再上嘅係octopus,呢個octopus冇加額外太多個醬汁,你可以食到八爪魚嘅鮮味,口感都非常彈牙,但係因為冇乜醬汁所以好乾身,而且本身唔算好多味道,我覺得
首先先上菜嘅係Dadinhos de tapioca,即係木薯粒,佢方形切粒嘅一個可以做到一口一件嘅效果,然後配上泰式辣醬,味道呢就似薯餅,但屬於係好食嘅薯餅,未算係非常之標青。然後再上嘅係octopus,呢個octopus冇加額外太多個醬汁,你可以食到八爪魚嘅鮮味,口感都非常彈牙,但係因為冇乜醬汁所以好乾身,而且本身唔算好多味道,我覺得就見仁見智啦。食緊octopus嘅同時,avocado salad就送到上嚟,個人就得一個客服avocado salad呢非常之欣賞,因為本身我好鍾意食火箭菜,火箭菜加牛油果好似真係第一次咁樣配搭,記憶非常之深刻,我知道有朋友係唔鍾意食火箭菜,咁order前就要小心d啦。之後送上嚟嘅係beef,本身佢非常之薄切,而且有一個酸微微嘅醬汁,加上牛肉本身嘅鹹味,其實剛好中和咗,做得唔錯。講完starter就講吓主菜啦,今次有兩個主菜Fraldinha同salmon fish,先講吓Fraldinha,佢肉質非常之嫩,亦都唔會overcook,配埋一個他他醬,感覺少許油膩又帶點清新,再加埋少少沙律菜,完完全全可以遮蓋左牛肉本身嘅油膩。至於salmon fish我哋睇到隔離枱食我哋先order,所以我唔記得Menu佢叫咩名,一條魚我本人就非常之喜歡啦,因為佢做到入口即溶嘅感覺,而且魚肉本身非常之幼嫩,實屬佳品。
不得不提係我杯嘢飲Menina Geisha,佢次次實實嘅一杯女人酒,飲上去都頗有層次,入口係elder flower嘅花香,尾隨係Jasmine嘅花香,係有兩種花香充斥着喺口腔裏面,而且味道非常清新一試難忘。
人均消費大約係$300,食吾食見仁見智啦。
餐廳:Uma Nota, Central, Soho