唔知由幾時開始流行食沾麵🍲,最近都開多咗好多間食沾麵嘅舖頭,尖沙咀厚福街前排又開咗一間,仲推出咗最新口味嘅極上Raclette芝士龍蝦沾麵🧀🦂,為食嘅我又點可以唔去試下呢......😁😁😁諗住早少少去無咁多人,但點知未到夜晚6點鐘都全店爆滿,認真架勢。😎嚟到呢度當然要必點最新菜式,極上Raclette芝士龍蝦沾麵:上檯時已經夠晒吸睛,大大隻波士頓龍蝦🦂,食落啖啖肉,龍蝦肉爽口又彈牙,上面鋪上傳統瑞士Raclette cheese🧀🧀,又香又濃,「芝」味十足。而配料仲有半熟蛋、紫菜同竹筍,賣相已經夠晒睇頭。沾麵故名思義係將麵同湯分開上,龍蝦湯用石鍋上碟,上檯時熱辣辣,好似溫泉咁,啲湯不斷湧上嚟嘅感覺,望到都流晒口水。湯底除咗有龍蝦之外,仲有腩肉,聽店員講個湯煲咗成4-5個鐘,湯底有超濃嘅龍蝦味,腩肉又完全吸收晒龍蝦湯嘅精華,好入味又稔滑。西式芝士龍蝦配日式沾麵,非常特別。食沾麵其實有多種食法,首先,將青檸汁或七味粉加入沾麵,將一小撮麵放入湯中浸一浸,如果啲湯變凍,可要求店員換一個熱石碗,最後請店員加入木魚湯喺湯,一啖飲晒去,正呀!另外仲叫咗個石燒芝士飯,同樣用石鍋上,飯上面鋪咗燒到微微金

極上Raclette芝士龍蝦沾麵

石燒芝士飯

另外仲叫咗個石燒芝士飯,同樣用石鍋上,飯上面鋪咗燒到微微金黃嘅芝士,一口芝士一口飯
,食到底仲有啲飯焦香,仲可以將飯加入埋個湯度,變做湯飯,咁又多一個新食法。

未試過沾麵嘅你,真係不容錯失
2019-05-12
極上Raclette芝士龍蝦沾麵