2014-03-13
繼上次去左朗豪坊間sky bar之後,一直都心思思去搵班朋友去食下野飲下野傾下計,不過前排得知佢係銅鑼灣利舞臺開左分店對於我地班係中環返工既人黎講又多左間食飯既好地方好耐冇見過班好姊妹啦,今次happy friday終於都可以聚下,7點左右黎到sky bar,可能仲早而且都係新餐廳啦,唔算好多人,等左一陣位姐姐就帶我地入坐啦,餐廳既坐位都算幾多,而且仲有vip房不過得意既係佢地將餐廳分開左幾個唔同既area,有靠窗既fine dinning枱,有較高既bar枱, 又有4人圓枱,成間餐廳既感覺好時尚,睇得出比左唔少心機設計,埋面仲有個擺滿玻璃樽櫃,貪得意走去影左張相我地被安排坐左係4人圓枱,感覺上仲岩晒我地傾計,見到menu已經樣樣野都想食啦,最後我地心思思左好耐,揀左5個dishes一齊share,黎到sky bar點可以唔食海鮮呢,首先黎既係我最愛既生蠔啊,上次係朗豪坊個d已經有食,今次都好新鮮, 仲有cocktail sauce同紅酒醋,個人都係中意淨係加檸檬多d,之後上既係法國干邑海鮮濃湯成個濃湯好香濃既蝦味,仲有少少既酒香,而且好足料,有滿滿既海鮮好似虎蝦、青口、石蜆等等,回味
一直都心思思去搵班朋友去食下野飲下野傾下計,
不過前排得知佢係銅鑼灣利舞臺開左分店
對於我地班係中環返工既人黎講又多左間食飯既好地方
好耐冇見過班好姊妹啦,
今次happy friday終於都可以聚下,
7點左右黎到sky bar,
可能仲早而且都係新餐廳啦,唔算好多人,
等左一陣位姐姐就帶我地入坐啦,
餐廳既坐位都算幾多,而且仲有vip房
不過得意既係佢地將餐廳分開左幾個唔同既area,
成間餐廳既感覺好時尚,睇得出比左唔少心機設計,
埋面仲有個擺滿玻璃樽櫃,
貪得意走去影左張相 我地被安排坐左係4人圓枱,
感覺上仲岩晒我地傾計,
見到menu已經樣樣野都想食啦,
最後我地心思思左好耐,揀左5個dishes一齊share,
黎到sky bar點可以唔食海鮮呢,
首先黎既係我最愛既生蠔啊,
上次係朗豪坊個d已經有食,
今次都好新鮮, 仲有cocktail sauce同紅酒醋,
個人都係中意淨係加檸檬多d, 之後上既係法國干邑海鮮濃湯
成個濃湯好香濃既蝦味,仲有少少既酒香,
而且好足料,有滿滿既海鮮好似虎蝦、青口、石蜆等等,
回味無窮, 再黎就係pasta啦,我地揀左烤龍蝦、蟹肉青醬忌廉意大利扁麵,
有大大隻龍蝦喎真係,肉質爽口,唔會煮得太老,
意粉亦都十分彈牙,加埋夠creamy的忌廉汁,唔錯咖錯, 主菜終於都黎啦,而且都係最期待既,
因為睇到發現張枱紙印住mr. steak,
先知原來sky bar都係mr. steak,
咁冇理由一場黎到唔食扒既,
鴨巴甸 400 日穀飼西冷牛扒,
比平時的牛扒油花均勻d, 而且肉質好軟,
其實唔洗其他醬料已經好夠味好夠香,
另外周圍的side dishes都好好食, 食到最後其實大家都已經好飽啦,
不過又好似未夠喉咁,
所以再拎menu睇下有咩甜品,
大家都好有共識咁揀左個法國忌廉焗鮮芒果班戟,
好surprise,呢個甜品同平時既pancake好唔同,
班戟皮好薄好細緻,加埋芒果酸酸甜甜岩岩好
而且個樣都好靚,