2012-06-23 87 瀏覽
第一次寫食評好緊張, Happy Friday約左為食豬晚餐, 今次專乘去北角發掘美食, 經過一番商量決定去青藏牛肉麵一試。餐廳位於北角地鐵站B4出口, 右手邊見到書館街再向前行入少少就到。餐廳確實有點細, 去到只剩下在門外的一張二人檯, 但由於當晚落雨, 要等等入面先有位。地方雖少, 但尚算簡單企理, 唯獨有點兒太迫, 為食豬無法伸直他的長腿 好laaa...點餐時間, 我地叫左一碗青藏牛肉拉麵, 一碗青藏羊肉拉麵青藏羊肉拉麵湯底挺清香, 莧茜味道挺濃, 不喜愛的朋友可以"走青"或"走莧茜"。羊肉有一點點膻味, 不過正是我的喜愛 為食豬則略嫌拉麵不夠彈牙, 湯底中的白蘿蔔偏軟身, 也沒甚麼味道 (大概爸爸會很喜歡)另外, 我地叫左串燒小食, 分別有孜然及原味... 聽聞孜然粉是源自新彊、内蒙的一種香料, 所以我地都試一試雞軟骨同墨魚丸串, 仲有燒茄子串燒雞軟骨&墨魚丸孜然粉味道偏濃, 吃不到辣的朋友建議選原味, 雞軟骨偏普通, 墨魚丸串值得一試燒茄子值得推介 好香好香的蒜蓉味, 我同為食豬都爭住食, 建議先吃其他串燒小食, 否則蒜蓉的味道會蓋過其他食物。由於茄子偏油, 可以吃一口茄子

串燒墨魚丸+燒茄子
串燒雞軟骨&墨魚丸

燒茄子
值得推介
好香好香的蒜蓉味, 我同為食豬都爭住食, 建議先吃其他串燒小食, 否則蒜蓉的味道會蓋過其他食物。由於茄子偏油, 可以吃一口茄子, 再吃一口拉麵, 中和一下味道

順帶一提, 服務員挺細心... 看見我們找紙巾, 還沒開口就把紙巾遞上... 看見我們準備離去, 也是還沒開口就主動提出幫忙。總括來說, 可以再試
2012-06-22
8 分鐘 (堂食)
串燒墨魚丸+燒茄子
  • 燒茄子