2020-03-11 762 瀏覽
雖則話停課,但係停課不停學,阿女星期一至五都要E-learning,佢話仲辛苦過返學。趁住星期五晚,我哋決定去觀塘海濱長廊走走,先到海濱盡頭嘅牛頭角食個晚餐。呢頭好多新型商廈,我哋去嗰間餐廳喺海濱匯,舊年初先落成,設計新式,又鄰近海皮。餐廳位於商場裡面,格局開揚,有一邊跟出面嘅草原連接,可以呼吸新鮮空氣。唔知係咪今晚係星期五晚嘅緣故,加上呢度有好多金融,跨國企業嘅租戶,有好多打工仔落嚟飲番杯,還有不少外籍人士,似乎大家都忘卻現時疫情嘅煩惱,開懷共聚。我哋揀咗兩個主菜,一個小食,兩杯飲品。蟹肉香草蕃茄汁扁意粉蟹肉豐富,茄汁加上香草很惹味,扁意粉軟硬適中,份量比一般西餐廳多,啖啖蟹肉都充滿意粉上。香草蕃茄汁燴牛面肉扁意粉牛面肉非常之淋,呢個比蟹肉意粉味道較濃,但扁意粉同樣烹調得恰到好處,不淋也不硬,份量也非常大,我倆一口一口地吃也吃過不停。香辣炸雞應該係即叫即炸,炸雞脆口,裏面仲好嫩滑,呢個配啤酒一流,但係我哋兩個都係飲咗Coke Zero同菠蘿汁。侍應們快手快腳,充滿熱誠。感受完開心星期五,我哋過返對面馬路, 照原定計劃,漫步行走海濱長廊。

我哋揀咗兩個主菜,一個小食,兩杯飲品。

香辣炸雞

侍應們快手快腳,充滿熱誠。

2020-03-06