2011-03-01 10 瀏覽
今晚和友人gathering,揀咗依間去開的pizza express,因為每次食物都無失望,唯一係服務態度,中國waiter對住中國人就木口木面(尤其係個Manager),但對住外國人就四萬咁口,反而有位菲藉waitress好友善,又主動問我們食物O唔OK。此乃題外話,講返食物,當晚點了:飲品:Ice lemon tea,unlimited refill,$35/glass 好抵飲。(我以前曾試過反映第一杯茶的味道好好,但refill第二杯時就有啲怪味,好明顯唔係同一壺茶,反映完後再飲就無依個情況出現啦,抵讚)前菜:Grand Chicken Caesar Saland $103(大):伴碟麵包粒好軟熟好好味,啲沙律菜好新鮮好爽脆,個醬汁好開胃,但份量比以前好似細咗好多,啲菜得好少。Parma Pizza帕爾馬薄餅 $133:依個用”ricotta”and “parmesan”兩種芝士一齊做餡,和意大利火腿個味好夾,唔膩,比想像中好食。Salmone Affumicato煙三文魚薄餅 $126:依個薄餅出黎個時候我有點失望,因為薄餅上的三文魚已經熟晒,我以為佢係我係意大利食既一樣,上

,因為薄餅上的三文魚已經熟晒,我以為佢係我係意大利食既一樣,上面既三文魚應該係新鮮個種,另外係香港一間意利餐廳都食過一樣的,點知依度係熟既。大家都知啦,熟咗既三文魚一定有啲腥味,但配埋佢個cream cheese一齊食就好好味,食落都OK。

Spaghetti ai Frutti di Mare大蝦海鮮意粉 $109:意粉al dente有微辣,酸酸地好醒胃
,魷魚新鮮,青口無食,蜆肉OK,蝦鮮甜,但絕對唔係大蝦,係蝦仁,食到依度我好肯定他們的份量和食材都少了。

Four Seasons Pizza四季薄餅 $125:友人遲黎一個人食晒,睇佢食得津津有味應該OK,一個薄餅有齊四種口味,唔錯呀。

最後由友人請客,5個人埋單 $8xx。多謝!

2011-02-28
慶祝紀念