2017-10-08 60 瀏覽
一提起食日本菜,多數都係諗起去旺角銅鑼灣食放題,好彩今次多得朋友帶我黎呢間Hatsu食懷石料理,令我對日本料理又多一種唔同嘅體驗。 由於對懷石料理冇咩認識,我地聽咗侍應嘅建議叫咗個二人套餐。就好快上咗前菜,其中一款係將飛魚子方塊,再配上沙律醬,甜中帶鮮再配合飛魚子嘅口感,非常特別! 除咗叫個二人套餐,我地兩個鰻魚迷仲另外叫一份鰻魚滿足我地個胃。呢份鰻魚有油脂香,醬汁比例又啱啱好唔會蓋過鰻魚味,雞脾菇又吸收咗鰻魚汗嗁味道,超好食。 食日本野又點可以冇魚生呢?雖然跟套餐款式唔算多,但勝在非常新鮮,比平時嘅放題質素好好多。小小地,夠曬數。 中間仲送上咗日式沙律同埋一啲燒物,例如燒蠔,焗帶子,份量唔多用款式搭夠,最啱眼闊肚窄嘅人。但不可不提就係燒龍蝦。燒龍蝦上嘅醬汗咸中帶啲鮮,配合鮮甜嘅龍蝦肉簡直天衣無縫,冇得輸。而且呢隻龍蝦啖啖肉,最啱我呢啲食肉獸。 Hatsu 個位置未算好方便,係金鐘站出都要行幾分鐘先去到。但呢個價錢食到質素唔差嘅懷石料理,仲要坐得舒服同到朋友傾到計,都真係冇投訴。