2022-06-13
近年來內地烤魚風正響,好多人都長途跋涉到深圳食烤魚,究竟香港式既烤魚又可唔可以媲美得上呢,九龍城既呢間【等等HEA】在網上都算有名氣!今日就同朋友黎試試佢,烤魚既有打邊爐嘅特色之餘亦唔會食到滯住滯住!九龍城福佬村道,見到營光招牌【等等HEA】門面仲有個易拉架,正宗台式烤魚/台式麻辣雞煲/南乳豬手任食放題100分鐘,另外可無限追加,震撼價$278/1人,原價$398/2人,+10%服務費,星期五六日公眾假期都要每位收$20附加費。餐廳面積大概容納到40個人,當中有幅牆掛了霓虹燈,令到餐廳嘅氣氛更有台式感,入面有卡位有大枱....裝潢可算是非常新派呢...環境非常整潔。當然係今次黎既重點係烤魚,「正宗台式烤魚麻辣中辣」,餐廳指定用鉗魚,內有豆卜、紫洋蔥、辣天椒、花枝丸、芹菜。烤魚賣相很吸引,望落去湯底血紅色,食起黎又不算太辣,辣辣地又帶小小麻感,會越食越開胃至於油膩度食落又沒有望落去感覺咁油...是可以接受的!鉗魚,魚肉份量算多,魚組織多為大骨,小骨唔多,食起黎可以暢快,最重要係魚肉唔會散開晒,最怕既就係食魚魚肉散散亂亂,整體不錯!另外建議加配上粉類及蜂巢豆腐一齊食,吸收左湯底既麻麻辣辣,
九龍城福佬村道,見到營光招牌【等等HEA】門面
另外建議加配上粉類及蜂巢豆腐一齊食,吸收左湯底既麻麻辣辣,蜂巢豆腐孔隙多、彈性好,口感多,最喜歡係佢吸湯能力強食落更加Juicy好味,完全係愛辣者既最愛。
見到紙上寫著另可無限追加特級美國肥牛、澎湖貢丸、士林鹽酥雞、西洋菜、蚵仔滷肉飯、黑松露花枝丸、白蘿蔔、唐山菜、娃娃菜、196台式芋圓、阿等麵線等等,亦可以無限再加台式飲品及青島純啤酒,每位$20
飲品有好多選擇,係最長果一張紙,佢有珍珠系列、芝士奶蓋系列、果茶系列、健康系列、梳打系列同埋冷泡茶系列,我點了兩杯台式飲品,味道不錯只是有點偏甜了小許。
其他配料屬正正常常都是新鮮的,士林鹽酥雞就乾身了一點。
另外老闆郁想我們試一試台式麻辣雞煲/南乳豬手,試過後我們都是離不開烤魚的吸引呢。
最後甜品叫咗芋圓仙草豆腐花同埋椰奶芋圓仙草。都係標準版手工芋圓來的。
芋圓是台灣的傳統甜品,早於1940年代已研發出來,等等芋圓口感煙韌軟糯,嚼得起勁之餘,又吃到天然的芋香,仙草及豆腐花都屬正常,芋圓配這兩樣一直都係絕配。
特選烤魚晚晚烤慢慢傾!!放題的水準也不俗,精緻的賣相、正常環境和合理的價錢,這裡上菜速度快,店員服務是細心的...幸好這裡的魚煲及雞煲可以選擇唔辣或者少辣!任何人都可以迎合到!喜歡打邊爐坐卡位,好舒服,店內抽風系統唔錯的, 沒有焗促感。
放題去到2022年9月15日另外外賣都可以呀,會附上不鏽鋼平底煲(電磁爐或者Gas爐都啱用),有三個size,大煲、特大煲、超級特大煲!👍👍👍