2013-09-13 2520 瀏覽
9月6日星期五約左幾個朋友嚟呢度食生日飯,無意中係OPENRICE發現這間小店,係食奧地利菜的,香港只有兩間店係食奧地利菜的,朋友話幾持別想試下,其實奧地利菜跟德國菜係一樣的. 店子很少,只有幾張枱及一個小型酒吧. 因星期五要分兩段時間,我地食8:30PM. 有些外國人在酒吧那邊飲酒. 店子佈置都幾舒服,有家的感覺.我地先叫左黑啤酒及白啤酒,500ML及300ML選擇,待落單後仕應就會每人送上一份麵包及一件牛油,麵包的味道都幾好喎,軟軟地的,好有質感. 黑啤甜甜地好易入口.食物點左一份沙律,德國腸拼盤,炸磨菇,仕應推介的牛仔肉,德國豬手,CHEESE. 沙律入面有些肉,有些OLIVER,車厘茄,翠肉瓜..個汁甜甜酸酸都幾開胃的.德國腸拼盤都有幾款的,跟薯條及車厘茄,腸好JUICY,好好味,唔會乾晒咁,真的係啖啖肉呀,唔係粉嚟架.雖然都分唔到邊種同邊種味道,薯條都乾身唔油好味.炸磨菇外脆內軟,隻磨菇好大隻,好好好味,好多汁,好新鮮呀,個醬係沙律及有些瓜係入面,我好鍾意呢個呀.因店子很小,所以等的時間都比較長,我地係度飲酒傾計,都幾舒服的,跟住就嚟牛仔肉及豬手啦,牛仔肉都好淋身的,配忌廉磨

因店子很小,所以等的時間都比較長,我地係度飲酒傾計,都幾舒服的,跟住就嚟牛仔肉及豬手啦,牛仔肉都好淋身的,配忌廉磨菇汁,好味呀,有些薯條配菜. 豬手賣相都幾OK,跟酸菜及薯仔,豬手太廋了,所以冇左果種感覺,薯仔好好味.

最後又等左一陣就嚟CHEESE啦,呢個係必食的,一嚟到就聞到好香的芝士味道,個碟好熱的,除了芝士仲有幾件薯仔及一件酸青瓜,芝士好香好味呀,加埋薯仔一齊食好夾,薯仔都好淋好入味,酸瓜都好好味的呀.

我地有生日蛋糕,仕應取出嚟的時候送錯了去另一枱,原來另一枱都有人生日,跟住全場一齊唱生日歌,好HIGH呀.  最後我地食唔晒個蛋糕,但個盒又太大,問餐廳有沒有盒,初初仕應都不太願意的,後來都有替我們用盒裝起個蛋糕,原來佢地個盒好靚架.

仕應好無奈的俾左佢地個咁靚的盒我地
2013-09-06