2024-03-11
話說香港餐廳周喺三月進行,於是乎借呢個機會,在餐廳列表內選擇了呢間日式餐廳「阿媽家姐」作為送給自己的生日禮物!一打開𨋢門就見到餐廳,吧枱圍住半開放式廚房,一路食嘢一路睇住師傅喺度準備食材,小妹被安排坐正中間,成間餐廳好似只有三組客人享用呢個餐廳周優惠套餐,小妹就係其中一個😂呢個優惠套餐係包括▫️野菜沙律:豆腐野菜沙律▫️前菜:醃八爪魚配海藻八爪魚有少少辣辣地幾開胃。▫️刺身2點:墨魚海膽卷&季節魚伴海膽墨魚新鮮爽口、海膽鮮甜美味🤤;可能係鯛魚都好新鮮!▫️炭燒A4和牛:和牛外圍燒香內裡腍身。▫️海膽極上魚生丼:帆立貝超厚、海膽鮮甜、三文魚籽鮮甜唔咸、炙燒左口魚大大件、唔知係咪金槍魚既魚生都幾大塊、螢光墨魚爽口,但粒粒飯卻偏硬身~▫️茶碗蒸:櫻花蝦、雞肉、甜甜蜜栗子、蝦肉、冬菇,蒸蛋好滑。▫️吸汁:赤麵豉湯配蜆肉冬菇▫️甘物:甜品有得揀香蕉雪糕或者柚子雪葩,小妹揀咗後者,口感質感似Gelato,有清香柚子味,無死甜,好好食🩷🩷🩷其實食完都飽嘅,不過喺服務上同餐廳內均有啲小問題!例如地板好似有啲年紀,只要背後有人行過,座位就變得幾有動感😧;仲有係小妹覺得有啲差別待遇,始終呢個香港餐廳周優惠套餐係相對較平時
▫️野菜沙律:豆腐野菜沙律
▫️前菜:醃八爪魚配海藻
八爪魚有少少辣辣地幾開胃。
▫️刺身2點:墨魚海膽卷&季節魚伴海膽
墨魚新鮮爽口、海膽鮮甜美味🤤;可能係鯛魚都好新鮮!
▫️炭燒A4和牛:和牛外圍燒香內裡腍身。
▫️吸汁:赤麵豉湯配蜆肉冬菇
仲有係小妹覺得有啲差別待遇,始終呢個香港餐廳周優惠套餐係相對較平時便宜,正常係會有人介紹呢隻魚生係咩名,但係呢度無職員主動介紹魚生邊隻打邊隻,所以有啲魚生小妹都係睇個樣靠估😅😅😅
之前食另一間「阿媽家姐」個價錢差唔多,但係都有介紹呢樣係咩魚❣️有時香港啲餐廳做優惠時就會係咁,會有好明顯嘅分別,喺呢個位係有少少失望囉🥹
除咗以上啲小問題,其實整體上美食及服務質素都係唔差嘅,甜品更會大推添,不過會因為呢啲小問題,而影響咗我會唔會再有下次幫襯呢個想法☺️