2021-01-24
御 Omakase $468 (刺身4點·壽司6貫·沙律·茶碗蒸·烏冬·甜品-紅豆雪糕)朋友生日去嘆吓omakase,但因為勁塞車揸到去銅鑼灣泊埋車,到餐廳時已經遲咗半粒鐘,真係唔好意思😅因為omakase係要俾時間壽司師傅悉心去整,好彩打俾餐廳話要遲同到店時,waiter都好有禮貌同好nice,一啲都唔會黑面,態度十分好,已經俾我第一印象非常好👍🏻講返嘢食先,前菜會有黑松露茶碗蒸同沙律🥗 淡淡嘅黑松露味令到成個茶碗蒸即刻提升咗層次,最驚喜係茶碗蒸入面有白果,我鍾意👍🏻沙律用柚子醋,開胃唔錯😊主菜首先會上4道刺身!第一道有左口魚刺身,配上小小辣蘿蔔同細細條蔥仔,點埋刺身豉油,味道清新唔錯😊第二道係赤貝刺身,爽口彈牙,可以配上竹炭鹽同wasabi食,但我覺得唔點仲正,因為赤貝本身已經好新鮮好正🤤第三道刺身係蝦刺身配上燒蝦膏,一啖放入口,蝦刺身嘅味道加埋燒得好香嘅蝦膏,混埋一齊,好幸福喔,我諗呢個蝦刺身,我啪半打都得😂第四道刺身係伊佐木魚刺身,呢個係燒過,幾香口又保持到魚嘅鮮味🤤壽司方面,第一道係帆立貝,只可以講成口都係帆立貝嘅鮮味,正🤤第二道係爐魚壽司配上梅醬,感覺唔錯😊第三道係白蝦配柚
壽司方面,第一道係帆立貝,只可以講成口都係帆立貝嘅鮮味,正🤤第二道係爐魚壽司配上梅醬,感覺唔錯😊第三道係白蝦配柚子醋,好鮮甜好fresh,白蝦本身價錢比較貴,呢個價錢都食到,真係抵👍🏻第四道係銀雪魚壽司配柚子面豉,呢個超好味,銀雪魚嘅油十分香濃再用柚子面豉balance番,正🤤第五道係拖羅,油脂超多,成口都係,齒頰留香,可以嘅話,真係想啪半打😂最後一道壽司就係重頭戲海膽,其身我本身對海膽一般,因為喺香港食到嘅海膽嘅味道大多數都怪怪哋,但呢個就真係堅正、堅正、堅正,新鮮唔會有怪味,令我重拾返對海膽嘅好感同信心😂🤤
之後就到烏冬同雪糕,烏冬本身就不過不失,但個湯底幾正,湯底正過烏冬😂雪糕係紅豆雪糕,呢個就真係有一粒粒完整嘅紅豆,唔太甜,正,呢個雪糕令成餐飯畫上完美嘅句號🤤🤤坐隔離果兩枱同埋我朋友都係生日,紅豆雪糕呢個甜品,可以幫你寫Happy Birthday,但我冇request到🤪所以我哋就喺平淡中食返個雪糕🤣
總括嚟講,鮨三川俾我嘅感覺,無論食物質素,服務同環境都十分好,而且CP值高,一定會再返check🤤👍🏻