Tokyolima- 店名意思簡單易明,以兩國首都命名,係香港僅有主打日系秘魯fushion菜嘅餐廳之一.淨係聽個菜名已經夠哂特別值得一試!而日系秘魯菜亦有相當歷史!100多年前,大批日本移居秘魯的移民利用當地食材煮成日式菜色,每道菜都有和食嘅影子但又結合不同材料,醬汁打造出一道道色彩繽紛❤️💚💛🤎嘅菜式,令人食指大動!.是次經Restaurant Week Spring2020第一次認識呢間餐廳同初嘗日系秘魯菜,dinner menu($398每人),以下係當中印象較深同值得推薦嘅菜式:. 個名搞野,其實者係日式唐揚炸雞,但我認為比一般日式餐廳整得更出色,配合埋青檸汁同獨有醬汁,外脆內軟,作為第一道菜可謂十分驚豔😻.係傳統嘅秘魯炒飯,加入洋蔥,甜椒,紅豆,蕃茄, 伴以酸中帶辣的阿根廷青醬chimichurri,非常惹味,乃店內招牌之一❣️.[Picanha]即串燒牛柳,肉質鮮嫩多汁,加上酸酸辣辣嘅醬👍🏻配以旁邊嘅簿脆好香口🤓.整體黎講,第一次試幾特別,而餐廳環境亦好chill 令人感覺好relax,drink list cocktail 都有好多款!最啱happy friday黎,部分野

[Ki-mo-chi Fried Chicken]個名搞野,其實者係日式唐揚炸雞,但我認為比一般日式餐廳整得更出色,配合埋青檸汁同獨有醬汁,外脆內軟,作為第一道菜可謂十分驚豔😻

[Tacu Tacu]係傳統嘅秘魯炒飯,加入洋蔥,甜椒,紅豆,蕃茄, 伴以酸中帶辣的阿根廷青醬chimichurri,非常惹味,乃店內招牌之一❣️

整體黎講,第一次試幾特別,而餐廳環境亦好chill 令人感覺好relax,drink list cocktail 都有好多款!最啱happy friday黎,部分野食當然如果比起傳統日式嘅煮法可能會稍為遜色,但你會估唔到可以用咁嘅方法呈現出來,打破你嘅想象🤯絕對值得黎感受一番!